Un arbre caigut durant el temporal Gloria de gener de 2020

Protecció Civil ha desactivat aquest divendres al vespre l’alerta del Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (Vencat). Tot i això, manté el pla en prealerta perquè es preveu que l’episodi de ventades fortes es mantingui encara fins dissabte, però amb menys intensitat. La raó és el pas de la potentíssima borrasca Alex, que afecta bona part de l’oest continental i que a casa nostra ens deixarà un panorama marcat sobretot pel vent.

Una ciclogènesi explosiva formarà la borrasca Alex

La borrasca Alex es va formar aquest dijous, amb una rapidíssima velocitat. I és aquesta profunda i rapidíssima gestació (la pressió ha caigut prop de 30 hPa en menys de 24 hores) la que dona nom al fenomen de ciclogènesi explosiva.

Mapa isobàric previst per a divendres a les 12 h. L’Alex, amb 971 hPa segons el servei meteorològic britànic. Font: Met Office

L’Alex, per tant, és ja una potentíssima borrasca fruit d’aquest fenomen i marca el temps de bona part d’Europa, però sobretot de la part atlàntica.

Temporal duríssim que podria entrar a la història a la península

Tenint en compte que tot just comencem el mes d’octubre, el temporal associat a la borrasca Alex presenta uns paràmetres molt poc usuals.

L’índex de predicció extrema de l’AEMET (EFI), que indica com d’extraordinària pot ser una situació meteorològica, dona valors que podrien acostar-se a rècords absoluts en un mes d’octubre, tant pel que fa al vent com pel que fa a les pluges, i molt especialment al litoral cantàbric, on la probabilitat d’esdevenir un fenomen sense precedents a l’octubre és més elevada.

Es preveuen vents que puguin superar amb facilitat els 140 km/h al litoral cantàbric i alguns indrets de l’oest de França, pluges que podran superar els 100 litres per metre quadrat i un temporal de mar amb onades superiors als cinc-sis metres d’alçària.

Molta atenció també a la gran nevada a la Serralada Cantàbrica i als Pirineus, on de nou el blanc tornarà a vestir d’hivern bona part del territori.

A Barcelona, sobretot vent i mala mar

Aquest tipus de borrasques atlàntiques no acostumen a ser gaire productives des del punt de vista de la pluja a Barcelona. Els plugims d’aquest divendres seran probablement els únics associats a la borrasca Alex. Tot i això, el vent pot bufar amb força encara el cap de setmana.

Així, Protecció Civil manté encara en prealerta el pla Ventcat a gairebé tot Catalunya per vents que podran superar els 70 km/h dissabte durant bona part del dia.

L’estat de la mar millorarà aquest dissabte, però ens ha deixat ja onades de més de 4 m.

El fred, ja ben viu

L’altra conseqüència associada a l’Alex és la clatellada de la temperatura.

Aquest divendres, en poques hores, hem passat dels 20/22 ºC als 13/14, en un descens de prop de 8 ºC en només quatre hores que probablement tindrà continuïtat els propers dies. S’instal·larà uns dies l’ambient de novembre.

Les recomanacions per a aquest episodi

Protecció Civil ha elaborat tot un seguit de consells per tal d’evitar que ningú no prengui mal davant d’aquesta situació.

Consells per al vent

  • Retireu testos de façanes i terrasses: poden caure i provocar un accident.
  • Tanqueu portes i finestres de l’habitatge.
  • Pareu atenció a les motocicletes aparcades: hi ha el risc que es tombin.
  • Allunyeu-vos de grues, panells, arbres i murs inestables.
  • Recolliu la roba dels estenedors per evitar accidents.
  • Extremeu precaucions en les activitats a l’aire lliure i les zones arbrades. Es preveuen ratxes de vent de més de 70 km/h.

Recomanacions al mar

  • No accediu a les platges ni us hi banyeu.
  • No us apropeu a les esculleres ni espigons: les onades poden superar els tres metres.