Foto: @xavicabopapiol

Aquest dilluns s’ha vist el planeta Venus a tocar d’una finíssima lluna decreixent. Dimarts es tornarà a repetir el mateix espectacle, poc abans de la sortida del sol, que sortirà a les 7.32 h.

A més, des de fa unes setmanes, es pot veure Mercuri just després de la posta de sol. Aquests dies el sol es pon poc després de les 20 h.

Els núvols entorpiran la visió dels planetes?

Aquest dilluns al matí l’ambient serè ha propiciat una visió molt clara i nítida de Venus. A més, la lluna, en fase decreixent i poc il·luminada, també ho ha facilitat.

Durant la tarda, el vent marítim propiciarà la formació d’alguns núvols prims arran de mar, però durant la nit es podran trencar. En general, es preveu una bona visió de Mercuri durant la nit.

La matinada de dimarts també es repetirà la visió de Venus a tocar de la lluna, i també es preveu un cel força net de núvols que permetran unes bones captures fotogràfiques d’aquest espectacle del cel.

Júpiter i Saturn, junts després de gairebé 400 anys

La visibilitat de Júpiter i Saturn cada cop serà més difícil al cel, ja que, a poc a poc, es van movent cap a l’oest deixant pas a Mart, segons Joan Anton Català, astrofísic i divulgador científic. El protagonisme absolut de les properes nits, doncs, serà del planeta vermell, que ja brilla amb una llum ataronjada molt potent.

De tota manera, Júpiter i Saturn no deixaran de ser notícia, ja que el 21 de desembre s’espera que es puguin veure junts, cosa que fa 397 anys que no passa.