gabions port olímpic

El Port Olímpic ha iniciat una prova pilot per afavorir la biodiversitat al fons marí. S’hi han instal·lat una vintena de “biohuts”, uns gabions de bioregeneració dissenyats per fomentar la presència de peixos joves, habituals en espais portuaris. Aquest test permetrà saber si aquesta mena d’instal·lacions són adequades per restaurar les funcions ecològiques en aigües com les del Port Olímpic.

Aquestes estructures s’han disposat a la làmina d’aigua del Port Olímpic, al llarg del dic de recer i al moll de la Marina, i disposen d’espais de refugi contra depredadors creats amb closques irregulars de mol·lusc que, alhora, aporten recursos alimentaris per a les espècies que hi passin.

Col·laboració amb el Zoo de Barcelona

El projecte se suma a l’estratègia d’ambientalització que es duu a terme en col·laboració amb el Zoo de Barcelona. Actualment, davant del dic de recer hi ha un gran espai de bioregeneració de 1.300 mformat per esculls. La prova pilot forma part de les accions del Port Olímpic per afavorir la recuperació del seu fons marí. El projecte genera una solució basada en la natura per recuperar la flora i la fauna marina.

El nou Port Olímpic aposta per la gestió sostenible

La prova pilot per afavorir la presència de peixos alevins és un nou pas del Port Olímpic en la seva aposta per ser una referència en gestió sostenible. En l’àmbit energètic, la gran pèrgola fotovoltaica cobrirà el Balcó Gastronòmic i generarà fins a 825.000 kWh a l’any.

També s’hi instal·laran dos carregadors ultraràpids per a embarcacions elèctriques, que faran que sigui la primera instal·lació portuària de l’Estat amb aquest servei abastit amb energia verda produïda i emmagatzemada al mateix port, i es farà servir aigua del mar per refrigerar el sistema de climatització dels locals del moll de Mestral i evitar l’efecte illa de calor.