Aquest dilluns, a les 9.50 hores, ha començat la tardor astronòmica i donem per acabat l’estiu del 2019, el més càlid de la història a l’hemisferi nord, segons la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

Els mapes de previsió de llarg termini, de la mateixa agència meteorològica americana, preveuen una tardor molt diferent de la de l’any passat, que va ser extraordinàriament plujosa. Aquest 2019 els registres de pluja podrien ser els habituals en aquesta estació, menys el mes de novembre, que seria sec. Recordem que aquesta anàlisi, a tan llarg termini, té una fiabilitat limitada i, per aquest motiu, recomanem seguir les actualitzacions dels models meteorològics cada dia.

Octubre, normal per a l’època

L’octubre es preveu càlid a la major part d’Europa, encara que a Catalunya només les comarques de ponent quedarien afectades per aquesta temperatura per sobre dels valors habituals. Barcelona i bona part del litoral estarien dins dels paràmetres normals en aquestes dates.

Anomalia de temperatura prevista per a l’octubre, segons la NOAA

La pluja també es preveu que sigui la que és habituals, d’uns 90 l/m2 mensuals. És a dir, res a veure amb l’octubre passat, quan van caure fins a 196 l/m2.

Anomalia de precipitacions previstes per a l’octubre, segons la NOAA

Novembre sec

La calor pot ser notícia al nord d’Europa durant el mes de novembre. A la Mediterrània no es preveuen paràmetres fora dels normals. Per tant, caldrà esperar una temperatura habitual per a aquestes dates, d’uns 13 ºC de mitjana, segons la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra.

Anomalia de temperatura prevista per al novembre, segons la NOAA

En referència a les precipitacions, caldrà estar atents a la manca de pluja que pot afectar la península i bona part de l’arc mediterrani. Segons les dades de l’Observatori Fabra, a Barcelona hauria de ploure uns 66 l/m2 mensuals.

Anomalia de pluja prevista per al novembre, segons la NOAA

Desembre poc fred

La temperatura per sobre de la mitjana climàtica pot ser excepcional a bona part d’Europa. A Catalunya la previsió també indica valors per sobre dels normals a molts indrets. 

Anomalia de temperatura prevista per al desembre, segons la NOAA

Les altes pressions que previsiblement ens afectaran el desembre també seran les responsables de la manca de pluja prevista, sobretot en sectors del sud del país. A Barcelona els registres podran ser els normals per a l’època, d’uns 50 l/m2 mensuals.

Anomalia de precipitacions previst per al desembre, segons la NOAA