Aquest dilluns, 5 de novembre, ha estat el primer dia plujós del mes  d’aquesta manera seguim amb la tendència plujosa dels darrers mesos. Segons les dades mensuals de l’Observatori Fabra, hem tancat un octubre històric, amb més del doble de pluja de la que habitualment s’espera. Concretament, han caigut 196 l/m2.

Quant temps fa que no plovia tant a l’octubre?

Segons l’informe del meteoròleg de l’observatori, Alfons Puertas, l’octubre del 2018 ha estat el més plujós des del 1987. A més, també és el segon mes amb més precipitació dels darrers set anys, després del novembre del 2011.

Puertas ha remarcat que el període més llarg sense pluja, corresponent a aquest octubre passat, van ser els sis primers dies del mes i que el dia que es va registrar més precipitació va ser el dia 9, amb 56 l/m2 a l’Observatori Fabra i només tres hores de sol. Aquella jornada va haver-hi moltes afectacions a la ciutat, com per exemple inundacions a l’avinguda del Paral·lel.

Marc Prohom, cap de l’Àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya, es feia ressò d’aquestes dades a les xarxes socials.

A aquests registres pluviomètrics hi hem de sumar les de l’estiu i setembre plujosos. Tot plegat es tradueix amb dades excepcionals també pel que fa als embassaments que abasteixen d’aigua la ciutat i que freguen aquesta setmana el 90 % de la capacitat. Feia 18 anys que no hi havia tantes reserves hídriques en aquesta època de l’any.

Fred excepcional també a l’octubre

A més de la pluja, un altre factor important a les estadístiques climàtiques ha sigut l’entrada d’aire fred que ens va afectar entre els dies 27 i 29. Feia 10 anys que a la ciutat no vivíem uns dies tan freds a l’octubre.