Sortida de sol un dia de tardor l'octubre de 2018

L’estiu, que va començar el 21 de juny s’allargarà fins al 23 de setembre, moment en què entrarà oficialment la tardor astronòmica. I ho farà oficialment a les 9.50 h del matí. Serà una estació que durarà 89 dies i 20 hores. Acabarà el proper 22 de desembre, quan arribarà ja l’hivern astronòmic.

Una tardor plujosa?

Els models estacionals ens indiquen que el setembre i l’octubre (especialment aquest últim) podrien ser més plujosos del que seria normal. Tot plegat un vist i no vist, perquè a més llarg termini hi ha indicis (segons els models de la NOAA) que la sequera continuarà.

Precipitacions previstes per la NOAA per a l’octubre

Pel que fa a les temperatures, normals fins al novembre, es podrien encaminar cap a un possible hivern sense hivern. Falta molt, veurem en què queda tot plegat.

Últim trànsit de mercuri abans del 2032

La tardor d’enguany no ens portarà cap eclipsi, però sí un esdeveniment astronòmic important que ja no es tornarà a repetir fins al novembre del 2032, d’aquí 13 anys.

L’11 de novembre d’aquest 2019 tindrà lloc el trànsit de Mercuri i serà totalment visible des de Barcelona. Aquell dia, veurem Mercuri “creuant” el sol de punta a punta. Un petit puntet invisible a ull nu. De fet, desistiu de fer-ho a simple vista perquè podeu prendre mal.

Mercuri començarà a creuar el sol a les 13.34h i s’aproparà al centre del disc solar en el seu punt màxim a les 16.19 h. S’acabarà amb la posta de sol, poc després de les 17.30 h.

Els propers eclipsis, el 2020

I en tindrem tres, tot i que no dels més espectaculars. Seran tres eclipsis penombràtics de lluna. El més bonic serà el del gener, el dia 10, quan la penombra del sol deixarà enfosquida gairebé tota la superfície de la lluna. En tindrem dos més del mateix tipus, al juny i al juliol, també de l’any vinent.