Estem a les portes d’un nou episodi plujós
, però quin tipus de pluja caurà? Hi ha moltes maneres d’anomenar la pluja, però totes tenen especificitats concretes que ens serviran per entendre millor les prediccions meteorològiques o definir adequadament el meteor que observem.
Què diferencia la pluja del plugim?
El diccionari meteorològic del Termcat defineix el terme “pluja” com a precipitació de gotes d’aigua d’un diàmetre superior a 0,5 mm; per tant, científicament entraria dins del conjunt d’hidrometeors que tot seguit analitzarem.
El mateix diccionari defineix com a “plugim” el tipus de precipitació molt feble; és a dir, precipitació de gotes d’aigua d’un diàmetre inferior a 0,5 mm. D’aquest tipus de precipitació també se’n pot dir “plovisquejar” o “roina” i, evidentment, registra molt poca quantitat de pluja. També existeix la denominació “xim-xim” per a aquest tipus de pluja.
Parlem de “pluja inapreciable” quan la pluja acumulada durant un temps determinat és inferior als 0,5 l/m2.
Un tipus concret de pluja és la “pluja de fang“, com la que va caure a finals del mes d’abril a Barcelona. Es tracta del fenomen meteorològic que suma pluja barrejada amb pols, gairebé sempre, procedent del desert del Sàhara.
Un altre tipus de pluja és l'”aiguaneu“; és a dir, la barreja de pluja i de neu que es produeix quan la temperatura de la capa d’aire propera a la superfície terrestre és lleugerament superior als 0º C.
El “pluviòmetre” és l’aparell que serveix per mesurar quant ha plogut en un temps concret en un lloc determinat.
Pluja abundant: ruixat, xàfec, tempesta, tamborinada i aiguat
Els ruixats són molt habituals durant la primavera. Es tracta de precipitació sobtada i relativament intensa, però passatgera. De fet, al diccionari meteorològic es defineixen com a sinònim de “xàfec“: pluja de durada curta i d’una intensitat de la precipitació gran amb intervals de cel clars. Quan el xàfec deixa quantitats poc importants també pot anomenar-se “gotellada“.
“Tempesta” es defineix com a precipitació acompanyada de llamps i trons. A casa nostra, generalment, el tipus de precipitació és la pluja, tot i que també pot ser neu o pedra. Com la gran nevada que va caure a Barcelona el 8 de març del 2010. Les tempestes també van acompanyades, sovint, de vent. Durant les properes hores la formació de tempestes serà molt alta i un dels factors que les propiciarà serà l’elevada temperatura del mar.
La “tamborinada” és un tipus de tempestat, amb trons però amb precipitació escassa o nul·la.
L'”aiguat” és la pluja més abundant de totes i produeix torrentades i inundacions, com les del temporal Gloria d’aquest gener. De vegades, es pot anomenar també “diluvi“ o “precipitació torrencial“.