L’Ajuntament de Barcelona ha explicat aquest divendres els motius pels quals va caure la palmera que dimarts va matar un home al Parc de la Ciutadella. El gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, ha dit que la caiguda es va produir per “una concurrència de causes”, cap de les quals “justifica per si sola” l’accident.

Entre les causes, Ximeno s’ha referit a una “cavitat a l’estípit (tronc)” de la palmera, que l’empresa que ha fet l’anàlisi qualifica de lleu. Afecta el 25 % del radi de la planta i, per tant, assegura que “no pot ser la causa única de la caiguda”. Una segona causa seria una “oscil·lació tèrmica que hagi afectat aquesta palmera en concret”, perquè les altres dues que hi havia al costat no han tingut cap problema. Un canvi sobtat de calor, ha aclarit Ximeno, pot afectar la hidratació de la palmera i augmentar-ne la rigidesa.

Ximeno també s’ha referit a una tercera causa, que no apareix a l’informe preliminar però que consideren que també va influir: unes ratxes de vent de 38 km/h, que “no és fort però tampoc no és habitual” en aquesta època de l’any.

A més, s’han enviat mostres vegetals de la palmera al laboratori de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que determinarà si, a més, hi va influir alguna causa biològica. Els resultats encara tardaran unes setmanes en sortir.

La Ciutadella reobre dissabte

El gerent de Medi Ambient també ha anunciat que el Parc de la Ciutadella reobrirà dissabte. El parc estava tancat des de dimarts a causa de l’accident mortal i de les posteriors tasques d’avaluació de l’arbrat.

En el marc d’aquesta revisió, s’ha decidit retirar tres palmeres més que, malgrat havien superat les proves de tensió, s’ha decidit talar-les per prudència ja que no havien obtingut tants bons resultats com la resta.