(ACN/Redacció) El mes de març d’enguany va ser el març més càlid des que es tenen dades de temperatura. Segons l’informe del programa europeu Copernicus presentat aquest dimarts, la temperatura global es va situar en els 14,14 ºC, 0,73 graus per sobre la temperatura mitjana registrada al mes de març entre els anys 1991 i 2020, i 0,1 graus per sobre el març del 2016, la data que fins ara ostentava el rècord. D’aquesta manera, el planeta suma un mes més batent tots els registres i ja encadena 10 mesos consecutius de temperatures que no s’han vist mai en els respectius mesos anteriors.

La mitjana el març del 2024 també dista enormement de la mitjana estimada durant el període 1850-1900, corresponent a l’època preindustrial, on es calcula que la temperatura durant el tercer mes de cada any es va situar en els 12,46 ºC.

Pel que fa al conjunt d’Europa, aquest març va ser el segon més càlid des que se’n tenen registres. Per sobre només apareix el març del 2014, amb una temperatura de només 0,02 graus respecte a les últimes dades. Si es comparen les darreres xifres amb l’etapa entre els anys 1991 i 2020, la temperatura el març d’aquest any va ser 2,12 graus superiors a la mitjana del període.

En la mateixa línia, la temperatura global durant els últims 12 mesos es troba 0,7 graus per sobre el període 1991-2020 i fins a 1,58 graus per sobre l’època preindustrial (1850-1900).

Temperatura rècord al mar

En paral·lel amb les xifres corresponents a la superfície terrestre, la temperatura a la superfície del mar es va situar en els 21,07 graus de mitjana al març. Això suposa un rècord per a un mes de març i un lleuger repunt en comparació amb el febrer, quan la temperatura al mar va ser de 21,06 graus.

Per la subdirectora del programa Copernicus, Samantha Burgess, les xifres posen de manifest la necessitat d’anar més enllà en una “ràpida reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle” per frenar l’escalfament global.

Març humit a l’oest d’Europa

Malgrat els rècords en les temperatures del mar i la superfície, l’observatori climàtic destaca que el març del 2024 va ser més humit a la major part de l’oest d’Europa gràcies a les tempestes i a les denses pluges que es van precipitar a la península Ibèrica i al sud de França.

Tot i això, exceptuant algunes regions d’Escandinàvia i del nord-oest de Rússia, la resta d’Europa va experimentar un mes de març més sec que la mitjana, una situació que es va accentuar de forma destacada al nord-oest de Noruega.