canvi temps abril 2024 pols sahara pluja
Mapa d'altura (500 hPa) previst per a dimarts, 9 d'abril. Font: Meteored-ECMWF

El cel terrós d’aquest cap de setmana a Barcelona i Catalunya l’ha causat una intrusió de pols del desert del Sàhara de primer ordre. La pols en suspensió ha deixat el cel especialment marronós al llarg de diumenge i tot indica que es encara mantindrà fins dilluns a darrera hora del dia.

L’arribada d’un front fred a darrera hora de dilluns, associat a la recent anomenada borrasca Pierrick, s’encarregarà d’escombrar la massa d’aire càlida i polsosa que teníem al damunt.

Concentració de pols en suspensió dilluns, 8 d’abril, a les 20 h. Font: Aemet-BSC

Pas d’un solc fred en altura

El responsable del canvi d’escenari meteorològic serà el pas d’un front fred associat a un embossament d’aire fred en altura que afectarà Catalunya i el nord-est de la península Ibèrica entre dimarts i dimecres. El front de dilluns a última hora del dia farà caure ruixats i alguna tempesta sobretot a Ponent i a la cara sud del Pirineu i el Prepirineu occidental. Els xàfecs aniran associats a ratxes fortes de vent.

El pas del front (associat a la borrasca Pierrick) a última hora de la jornada escombrarà la massa d’aire càlida i polsosa dels darrers dies, i posarà punt final a la intrusió de pols sahariana.

Aquesta primera tongada de precipitació no afectarà Barcelona ni l’entorn metropolità. Els ruixats, per contra, sí que podran visitar la ciutat dimarts de matinada, així com alguns trams del litoral central i de la costa Brava. Els xàfecs o plugims de primera hora tendiran a desplaçar-se cap al mar amb el pas de les hores i donaran pas a un treva cap al migdia. En conjunt seran breus i força irregulars.

A banda d’això, presència d’aire fred, amb valors d’entre -26 i -27 ºC a la capa de 5.600 m, combinat amb les estones de sol del matí que afavorirà el desenvolupament de les nuvolades i la formació de ruixats i tempestes a partir del migdia cap a les comarques interiors de Girona i l’entorn de la serralada Transversal, així com del nord de l’entorn metropolità de Barcelona. La tarda de dimarts es preveu moguda i amb possibilitat també que pugui arribar a ploure en algun moment a la ciutat de Barcelona. Es tractarà d’una clàssica situació de rebuf al litoral central i el sud de la costa Brava.

L’ entrada de vent del nord després del pas del front fred també implicarà la presència de precipitacions febles al vessant nord dels Pirineus i zones pròximes al llarg de dimarts. La cota de neu dimarts acabarà baixant cap als 1.000 metres en aquest àmbit.

El canvi de temps, flor d’un dia (o de dos)

El canvi de temps serà sobtat, però força breu. Dimecres ja serà història, tot i que encara es mantindrà l’ambient fred a causa de l’entrada del vent del nord i de mestral. El cel es mostrarà majoritàriament clar a Barcelona i rodalia.

Evolució de la temperatura a la capa de 1.500 m (línia blanca) respecte a la mitjana (línia vermella). A baix, precipitació. Font: Wetterzentrale.de

A partir de dijous l’anticicló tornarà a afectar plenament Catalunya i bona part de l’oest d’Europa. Temperatura tornarà a pujar en altura, tot i que no tant com durant el cap de setmana. El cel clar i l’absència de vent tornaran a afavorir que la temperatura màxima pugi amb facilitat. El cap de setmana es tornaran a superar els 25 graus a l’interior i el prelitoral, i a Barcelona la màxima es podria situar entre els 23 i els 25 graus.

Un abril amb poques opcions de pluja, de moment

Tot fa pensar que les opcions de veure ploure a Barcelona aniran comptades aquest abril. Després del breu episodi de xàfecs de dimarts, 9 d’abril, tot i indica que caldrà que ens esperem probablement una setmana per tornar a tenir una situació semblant.

Els mapes d’anomalia de precipitació setmanal (8 al 15 d’abril) del model centreeuropeu ECMWF no pronostica cap tendència clara en l’àmbit de Catalunya, fet que fa pensar que podria ser una setmana normal pel que fa a precipitació gràcies a l’episodi de dimarts, 9 d’abril.

Anomalia de precipitació setmanal (8 al 15 d’abril)

Les dues setmanes següents malauradament tampoc no s’entreveuen més plujoses de l’habitual. La setmana del 15 al 22 d’abril podria ser més eixuta del normal. No s’observa cap tendència clara de cara a la darrera setmana del mes d’abril, la del 22 al 29.