falciot
Falciot. Autor: pau.artigas (Viquipèdia)

El so dels falciots negres s’acostuma a associar amb l’arribada del bon temps. Els seus xiscles, aguts i estridents, posen la banda sonora de l’anomenada hora blava de viles i ciutats de tot el territori. L’hora blava és aquella franja del crepuscle en la qual el sol es troba per sota l’horitzó. Aquesta interval de temps del matí o del vespre es caracteritza per una lluminositat i activitat especials.

Els falciots ja volen pel cel de Barcelona i Catalunya

La migració dels ocells és un procés complex que també es veu condicionada pels efectes del canvi climàtic. La data d’arribada d’ocells migradors com el falciot negre varia en funció de diversos factors, molts dels quals estan lligats a les condicions ambientals que hi ha a les zones d’hivernada del Sahel. La meteorologia també és clau durant el llarg viatge que realitzen, tot creuant el Sàhara i el mar Mediterrani, camí d’Europa.

Per conèixer com evoluciona la població de falciot negre a Catalunya (“Apus apus”) podem consultar les llistes del portal Ornitho.cat, que recull i intercanvia informació sobre les observacions de diverses espècies animals, sobretot d’ocells. El portal disposa d’un visor de llistes que permet saber quina és la proporció de detecció (observació per part dels naturalistes i ornitòlegs) de cada espècie d’ocell respecte a l’any anterior i respecte a la mitjana de tots els anys d’observacions.

El gràfic corresponent al falciot negre permet comprovar que enguany l’arribada s’ha avançat respecte a l’any passat i també respecte a la mitjana històrica. També permet veure que el gruix de l’arribada encara no s’ha produït, però que va a bon ritme.

Del gràfic també se’n desprèn que l’any passat els falciots van marxar força abans de l’habitual, en gruix a partir de mitjans de juliol.

Evolució de la freqüència d’observació del falciot negre a Catalunya. Ornitho.cat

El ballester (“Apus melba”) també s’acostuma a veure a Barcelona. Aquest ocell migrador també fa setmanes que és a Catalunya. Ha avançat l’arribada només molt lleugerament respecte a la mitjana històrica.

Els falciots maresmencs ja són a lloc

Pere Alzina, biòleg i consultor ambiental, segueix cada any l’arribada dels ocells migradors a Arenys de Mar. En aquesta localitat del nord del Maresme té constància que els falciots (anomenats magalls) acostumen a arribar-hi cap al 25-27 de març, i el gruix habitualment, entre el 8 i el 15 d’abril. El 5 d’abril ja han arribat la majoria de falciots.

Alzina també ressalta que s’està observant que la data de la partida dels falciots a l’estiu està canviant. Antigament els falciots acostumaven a marxar per la Mare de Déu d’Agost, el 15 d’agost, o poc abans. Els darrers anys sembla que s’estan avançant aquesta data. A finals de juliol ja no n’acostumen a quedar ara.

Per acabar, el naturalista també destaca que els polls comencen a volar, i alguns malauradament cauen terra, la primera setmana de juliol, cap al 5-12 de juliol.