boira Barcelona 06 abril 2024

La boira costanera ha tornat a engolir la façana marítima i els barris baixos de Barcelona. Aquest dissabte el litoral barceloní, però també la costa maresmenca i la Costa Brava, s’han llevat amb la presència d’un extens banc de boira i núvols baixos.

La càmera de betevé, instal·lada a tocar del Castell de Montjuïc (cota 150 metres) permet veure i seguir l’evolució de la capa de boira damunt de la ciutat de Barcelona.

La presència d’un matalàs càlid en altura, el responsable de la presència de boira costanera

La boira costanera és habitual a la primavera al litoral mediterrani. Es tracta d’un tipus de boira d’advecció, és a dir, que es forma pel contacte o lliscament d’una massa humida i càlida damunt d’una superfície més freda (l’aigua del mar en aquest cas). Actualment. la temperatura superficial del mar a Barcelona es troba a tan sols 15 ºC. Per contra, aquest cap de setmana tenim en altura un matalàs d’aire càlid, amb valors de temperatura de fins a 18 ºC a la capa de 1.500 m (850 hPa).

La boira costanera normalment acostuma a quedar restringida damunt del mar i sovint arriba a tocar el litoral, entra només algunes desenes de metres terra endins. Es tracta de boira baixa que pot arribar a cota zero, és a dir, ajeure’s damunt la superfície marina i la línia costanera com és el cas d’aquest dissabte.

La boira podrà afectar Barcelona de forma intermitent aquest cap de setmana

El matalàs d’aire càlid es mantindrà a la vertical de Barcelona i Catalunya fins dilluns. L’entrada càlida en altura anirà associada, a més, a una intrusió del pols del desert del Sàhara en suspensió.

Aquest context continuarà afavorint que, en alguns moment, la boira es faci present a Barcelona. Tendirà a desaparèixer al centre del dia, però tant de bon matí com a darrera hora de dissabte i també diumenge es podrà fer visible.