Per bé que nosaltres, ubicats al Mediterrani, estem força acostumats a veure arcs de Sant Martí, hi ha parts del món on no hi estan gens familiaritzats. De fet, veure un arc de Sant Martí és un esdeveniment força puntual i insòlit.

Arc de Sant Martí fotografiat l’1 d’abril del 2024 a Molins de Rei. Autor: Jordi Via

I és que tant petits com grans, d’aquí o de més enllà, sempre que veiem un arc de Sant Martí és difícil no ens quedem meravellats, sorpresos o extasiats per la presència d’aquest fenomen meteorològic òptic. Però, des de fa pocs anys, un estudi afirma que la presència d’arcs de Sant Martí no quedarà al marge de la influència del canvi climàtic. Tot fa pensar que tindrem menys arcs de Sant Martí al Mediterrani l’any 2100.

L’any 2100, veurem menys arcs de Sant Martí de l’habitual

Un estudi, en què al capdavant hi ha la Universitat de Hawaii (els Estats Units) i publicat la tardor del 2022 a la revista internacional ‘Global Environmental Change’, assegura que la presència d’arcs de Sant Martí no quedarà al marge de la influència del canvi climàtic.

Arc de Sant Martí fotografiat a la plaça de la Farga, dins del districte de Sants-Montjuïc, l’1 d’abril del 2024. Autora: Isabel Marcos

L’increment de la temperatura mitjana planetària influirà directament en la disminució de nevades en zones pròximes a l’Àrtic, però per contra rebran més pluja. Zones com Alaska i Sibèria passaran a ser les més afavorides per veure aquest fenomen òptic tan captivador.

Malauradament, l’altra cara de la moneda és l’agreujament de les sequeres al Mediterrani, al sud d’Àfrica i a zones tropicals de l’Amèrica del Sud. En un futur, aquestes zones encara seran més àrides (menys pluja, menys humitat) i per tant podrien arribar a perdre bona part de dies amb arcs de Sant Martí l’any 2100. En un futur, a casa nostra serà menys probable veure arcs de Sant Martí, en tindrem menys dies.

Arc de Sant Martí fotografiat a Sant Just Desvern, l’1 d’abril del 2024. Autor: Alberto Navarro

Així doncs, el canvi climàtic alterarà la cobertura de núvols i l’estat i la distribució de les precipitacions, i tot això afectarà la distribució dels arcs de Sant Martí a escala planetària.

No a tot arreu seran males notícies

Per consegüent, com anteriorment hem explicat, no tot seran males notícies, per bé que zones a la vora de l’Àrtic, en concret zones situades a alta latitud i a cotes elevades, probablement guanyaran en percentatge de dies amb arcs de Sant Martí.

Arc de Sant Martí fotografiat des de Sant Quintí de Mediona, el 23 d’abril del 2022. Autor: Xavi Navas

De fet, l’estudi conclou que, pels volts de l’any 2100, a escala planetària, l’ocurrència o l’ocasió de veure aquest fenomen meteorològic òptic podrà augmentar entre un 4 i un 5 %. Hi ha models que, doncs, preveuen un augment de dies amb arc de Sant Martí a Rússia, al Canadà, a Alaska i a l’Himàlaia, afegint a l’any entre 30 o 50 dies amb aquest fenomen.

I és que, com diu Raymond L. Lee, Ph.D., expert en meteorologia i membre de l’American Meteorological Society, “l’arc de Sant Martí és com la mala herba: apareix allà on pot, petit o gran, brillant o, de vegades, realment insignificant”.