Aquest 3 de febrer es va batre el rècord històric de temperatura màxima en un mes de febrer a l’Observatori Fabra. Els 22,4 ºC registrats dilluns, 3 de febrer, superaven els 22,2 ºC registrats l’any passat. Rècords un darrere l’altre. I no s’acaba aquí. El rècord actual podria ser aigua passada (o quedar ben a prop) en qüestió de dies.

Una altra calorada per a finals de setmana

A partir del cap de setmana arribarà una nova massa d’aire càlid des del sud i oest de la Península. Aquesta massa d’aire extraordinàriament càlida podrà deixar temperatures uns 10 ºC superiors a la mitjana climàtica a 1.500 m d’altura.

isotermes de 15 ºC a 1.500 m d’altura. Més de 10 ºC per sobre de la mitjana climàtica. Font: wetterzentrale.

Alguna de les possibilitats que marca el model GFS dona temperatures a 1.500 m superiors als 15 ºC (més de 10 ºC per sobre de la mitjana), tot i que la majoria d’escenaris que té el model actualment apunten que aquesta entrada càlida deixarà el registre en 12-13 ºC a 1.500 m d’altura, que igualment quedaria ben a prop dels 10 ºC de desviació positiva respecte al que és normal.

meteograma per Barcelona els propers dies. Pic de calor clar per diumenge i dilluns. font: wetterzentrale

El vent hi tindrà la darrera paraula

En superfície, el vent hi tindrà un paper cabdal. Si el vent girés a ponent, reescalfat, el rècord del 3 de febrer podria perillar i quedar sobrepassat en només 15 dies.

Per contra, un vent més de mar ens podria deixar boires costaneres a molts punts del litoral, atès que la massa d’aire càlida ens arriba en el moment en què l’aigua del mar està més freda.

Encara és d’hora per saber la força i direcció del vent, però mapes en mà tot apunta més cap a un gir a oest sud-oest més que no pas de mar cap a terra.

Els 20 ºC, més que factibles

Sigui com sigui, si no s’hi presenta la boira, serà més que assequible superar la marca dels 20 ºC a Barcelona. Un fet que sembla normalitzat (s’ha donat aquest mes tres cops a l’Observatori Fabra i cinc cops al pla de Barcelona en només 10 dies) quan la veritat és que és força inusual: tot just al voltant d’una vintena de registres superen els 20 ºC al febrer en una sèrie centenària com la de l’Observatori Fabra.

El fred podria fer un intent per a més endavant, però el pronòstic més immediat indica quatre llàgrimes per Santa Eulàlia i un posterior estiuet que podria fer caure alguns rècords. Falten encara uns dies. El veredicte final: dilluns vinent.