Durant aquest segon cap de setmana de febrer 13 professionals del món de la meteorologia, procedents de sis països diferents, s’han reunit a l’estació d’esquí andorrana Vallnord – Pal Arinsal. Es tracta de la quarta edició del International Weather Summit i, un any més, ha tingut representació de btv el temps.

Professionals de la meteorologia juntament amb treballadors de les pistes de Vallnord-Pal Arinsal

Des de divendres i fins diumenge Andorra ha reunit dones i homes del temps procedents d’Andorra, Catalunya, Madrid, Castella-la Manxa, Irlanda, Països Baixos, Bèlgica i Polònia. Tots ells representaven mitjans de comunicació públics com Televisió Espanyola, CMM TV de Castella-la Manxa, Andorra Televisió, betevé, RTE d’Irlanda, Polsat TV de Polònia. Entre els mitjans privats hi van assistir RAC1, Telecinco, Cuatro, RTL dels Països BAixos o VTM de Bèlgica.

Allaus i emergència climàtica com a eix central de la trobada

En aquesta ocasió la trobada ha comptat amb la participació de Guillem Martin, meteoròleg i nivòleg del Servei Meteorològic d’Andorra, qui va fer una xerrada sobre el comportament de la neu en funció de les diferents variables climàtiques i com afectaven el risc d’allaus. Per exemple, la influència negativa de les precipitacions amb pols del Sàhara en la neu, ja que faciliten que absorbeixi més radiació solar.

El Coll de la Botella també va ser escenari de la xerrada de Jill Peeters, presentadora durant 19 anys a la VTM de Bèlgica. També és fundadora de “Climate without borders”.  La seva intervenció va tractar sobre la importància de la consciència climàtica per part de tothom però, en especial, dels mitjans de comunicació com a transmissors d’informació i creadors d’opinió.

Vallnord- Pal Arinsal tenia gruixos importants de neu aquests dies, entre 80 centímetres i un metre de neu, gràcies a la nevada que va desencadenar el temporal Gloria.