Foto: Alfons Puertas, matinada del 03/02/20

Aquesta Candelera s’han superat els 20 ºC a molts indrets de Catalunya, i s’ha arribat fins als 24 ºC a molts punts del litoral i nord-est del país. Però destaquen especialment els valors nocturns, amb mínimes que no han baixat dels 15 ºC a la ciutat.

La matinada d’aquest 3 de febrer, excepcionalment càlida

Els valors mínims de temperatura a la ciutat de Barcelona no han baixat dels 15 ºC durant la matinada d’aquest dilluns, 3 de febrer. En el cas de l’Observatori Fabra, els 15,1 ºC de mínima registrats aquest dilluns seria el segon registre més alt en un mes de febrer, només superat pels 15,5 ºC del 6 de febrer del 1933.

Aquest dimarts, la temperatura mínima ja ha reculat fins als 11,2 ºC a l’Observatori Fabra.

Les màximes, més dignes del maig

La temperatura màxima d’aquest 3 de febrer ha sigut la més alta mai registrada en un mes de febrer a l’Observatori Fabra. Va ser de 22,4ºC. Es tracta d’una tempreatura més pròpia de finals del mes d’abril o fins i tot del mes de maig que no pas del febrer. Al pla de Barcelona, nombrosos registres de 22/23 ºC han recordat molt més la primavera que l’hivern.

La temperatura màxima de diumenge passat a l‘Observatori Fabra va ser de 20,7 ºC; es posiciona en onzena posició en el rànquing de temperatura més alta d’un mes de febrer de tota la sèrie climàtica, iniciada el 1914. Superen aquests 20,7 ºC el rècord històric de l’any passat amb 22,2 ºC, però també els 21,8 i 21,7 ºC del mateix 2019.

Els cinc registres més elevats de temperatura en un mes de febrer han arribat després del 2014.

Temperatura màxima 02/02/20

Febrers més càlids de la història

El febrer de l’any passat va registrar quatre dies amb valors màxims per sobre dels 20 ºC i, concretament el dia 22 es va batre el rècord de temperatura màxima absoluta mai anotada en un febrer a l’Observatori Fabra, de 22,2 ºC. Aquest valor va desbancar l’antic rècord de 21,8 ºC del 2016.

 

Fins quan, aquesta calorada?

Els mapes del temps preveuen l’arribada d’un sistema frontal fred a partir d’aquest dimarts, 4 de febrer, al vespre. Això deixarà pas a una massa d’aire més fresca i facilitarà la normalització de la temperatura. A Barcelona, els termòmetres podran recular entre 6 i 7 ºC i se situaran al voltant dels 15 ºC a partir de dimecres, així com la resta de la setmana, malgrat que continuaran predominant les estones amb sol.

Els mapes a més llarg termini no preveuen cap gran entrada freda aquest febrer, ni tampoc cap gran episodi plujós. De fet, no es descarta que la segona quinzena de febrer sigui força càlida.