Després de gairebé dos mesos tancat per la declaració de l’estat d’alarma i gràcies a una primavera plujosa, el Parc de la Ciutadella ha reobert aquesta setmana a la ciutadania amb una aparença diferent: la gespa està visiblement més alta i la vegetació ha envaït zones habituals de pas. La natura ha guanyat terreny al parc i, davant d’això, l’Ajuntament de Barcelona estudia ara no segar algunes zones del parc per convertir-les en prats.

La proposta es troba en una fase inicial que, de moment, no està concretada. “Ens estem plantejant en quins llocs val la pena fer un esforç i mantenir la vegetació”, explica la directora de Conservació d’Espais Verds i Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, Izaskun Martí, que ha detallat que la idea és fer-hi “reservoris de la biodiversitat”, que “se segarien amb menys freqüència que les gespes normals”. Tal com ha detallat Martí, la decisió dependrà de l’ús que en faci la ciutadania.

Més naturalesa… però menys espai per a la ciutadania

La vegetació ha crescut en tots els parcs de la ciutat al llarg de les setmanes de confinament, però el cas del Parc de la Ciutadella és complex. Es tracta d’un parc “històric, urbà i biodivers” molt utilitzat per la ciutadania, segons Martí. Per aquest motiu, caldrà “estudiar amb més detall” quins parterres es converteixen finalment en prats perquè aquells que ho facin “deixaran de ser zones accessibles per als gossos i les persones”. Per això, Martí aposta per “trobar un equilibri”.

Augment d’espècies animals pel confinament

Naturalitzar part del Parc de la Ciutadella afavorirà la fauna que hi habita. Algunes espècies com ara les oques han aprofitat la tranquil·litat del confinament per criar i els especialistes posen en relleu que algunes espècies d’ocells han fet niu a llocs on fins ara no ho feien i s’han tornat a observar espècies que feia anys que no es veien a Barcelona.

L’Ajuntament confia a establir una estratègia abans de l’estiu. Fins llavors, els treballadors de les brigades de Parcs i Jardins i dels equips de neteja municipals fan tasques de manteniment al parc, com ara la poda de l’arbrat o la retirada de branques. Hi treballen un 35 % dels operaris, a causa del confinament pel coronavirus.

Comparteix a: