Imatge de sol i calor

Protecció Civil ha alertat de l’inici d’una nova onada de calor, que es preveu que duri fins dijous. Inicialment, la Generalitat ha posat en alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) davant les previsions que afectaven les comarques de Ponent i que ara es preveu que afectin tot el territori català excepte l’Aran. Tot i això, les comarques on l’onada de calor es farà notar més seran la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i el Pallars Jussà.

Risc elevat d’incendi

Davant la previsió d’elevades temperatures, Protecció Civil ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que els hagin de fer servir. També alerta de la necessitat de vigilar les persones més grans de 75 anys sense suport familiar o sense recursos, persones amb discapacitats físiques o psíquiques o limitacions de mobilitat, qui hagi de fer activitat física a l’aire lliure i malalts crònics.

La pujada de les temperatures i la baixa humitat fan augmentar el risc d’incendis. Aquest dilluns es reunirà al Departament d’Interior el comitè tècnic del Procicat per avaluar la situació provocada per l’onada de calor, especialment pel que fa a l’augment del risc de foc.

A Barcelona, termòmetres una mica més continguts, però molta xafogor

A Barcelona no es preveu que el termòmetre s’enfili tan amunt com als municipis del prelitoral i l’interior gràcies a la influència marítima; la marinada evitarà que es descontrolin els termòmetres a l’alça però, per contra, farà que la humitat sigui elevada i que la xafogor sigui molt notable.

Dilluns la temperatura màxima buscarà la marca dels 32 o 33 graus a la ciutat, però la sensació de xafogor s’acostarà als 38 o 40 graus en alguns moments. La temperatura es mantindrà per la banda alta, amb poques variacions, com a mínim fins dimecres. A partir de dijous, i sobretot de cara a divendres, es produirà una lleugera davallada. El termòmetre es podria normalitzar de cara al cap de setmana.

Les nits també seran de mal dormir al llarg de tota la setmana, amb mínimes que es mouran entre els 24 i 25 graus a la majoria dels barris de la ciutat.

Ara per ara no sembla que aquest episodi sigui comparable al que vam viure a finals de juny: no es preveu que es repeteixin els registres excepcionals d’aquells dies a la ciutat de Barcelona.

Calor molt intensa a l’oest i el nord d’Europa

La bombolla d’aire càlid procedent de l’Àfrica, responsable de l’onada de calor dels pròxims dies, no quedarà aturada als Pirineus, sinó que afectarà de ple alguns països de la façana atlàntica europea i fins i tot del nord del continent a partir de dilluns. A mitja setmana el termòmetre podria arribar a 40 graus a la mateixa ciutat de París.