La periodista i companya de betevé Eva Arderius ha publicat ‘Una altra Barcelona’, el seu primer llibre, en què ens acompanya a una ruta per la cara més activista i més implicada de la Ciutat Comtal. Una ciutat on l’habitatge o la sostenibilitat són alguns dels grans temes a solucionar.

No podem estar com estem. L’habitatge és el problema més important, més greu de Barcelona. Ho diuen tots els veïns, tots els barris. Els lloguers han pujat més d’un 30 % a tot arreu, no hi ha un barri que se’n salvi i, per tant, alguna cosa s’ha de fer perquè, si no, la gent no podrà viure aquí.

 

Una altra Barcelona

Eva Arderius ens retrata una Barcelona de moviments veïnals, de manifestacions per aconseguir un CAP al Raval o per evitar un desnonament a Ciutat Vella. La ciutat del seu llibre no és la dels turistes i la gentrificació salvatge, sinó la dels que lluiten perquè els seus carrers siguin cada dia habitables, ja sigui alimentant als sensesostre o promovent l’obertura d’un supermercat. I la majoria dels activistes són dones, que han decidit revoltar-se contra les injustícies.

Totes les entitats i associacions diuen que majoritàriament qui es mobilitza són les dones. Per exemple, amb la plataforma que ajuda les persones que no poden pagar la llum, l’electricitat…, bàsicament a les assemblees hi van dones. Són les que s’encarreguen de les factures i, per tant, són les que se’n preocupen. A Ciutat Meridiana qui més va parar els desnonaments són dones. És a dir, les dones tenen un paper molt, molt important en tota la mobilització veïnal.

La ciutat d’Eva Arderius està composta de 10 testimonis que ens parlen de pobresa, immigració, marginalitat, manifestacions o lluita social. Els seus protagonistes són voluntaris d’ONG, membres d’associacions de veïns o treballadors de serveis bàsics, però, sobretot, són barcelonins, disposats a canviar la fesomia d’una ciutat que s’ha despertat del somni olímpic i ha vist que n’estaven expulsant els habitants. Una ciutat que també ha vist com la seva cara més acollidora potser no ho era tant com semblava…

La Carmen Juares em descrivia una situació, en què van anar un grup d’internes i de cuidadores de l’associació Mujeres, Migrantes, Diversas al CosmoCaixa i deia que les miraven malament, o les miraven estranyats que un grup de dones sud-americanes estiguessin en un lloc cultural com el CosmoCaixa. Hi havia gent a qui no li encaixava aquella imatge.

Eva Arderius

Eva Arderius, una vida a betevé

Amb una carrera de 20 anys a la ràdio i a la televisió, Eva Arderius s’ha convertit per mèrits propis en una de les cares de l’actualitat barcelonina. Nascuda a Castellar del Vallès, es va iniciar en la professió de periodista a la ràdio del seu poble, abans de fer el salt a la nostra ciutat i, en concret, a betevé, on treballa des que tenia 22 anys. A casa nostra ha fet de redactora, reportera, editora i presentadora en diversos programes, abans de ser el rostre del ‘BTV notícies migdia’ i, més tard, convertir-se en la directora i presentadora del ‘bàsics’. I des d’aquest programa ens ha informat de moments clau de l’actualitat de la ciutat, com les manifestacions del procés, les protestes per la sentència dels presos o la pandèmia del coronavirus. Però l’Eva també coneix molt bé ‘Una altra Barcelona’, combativa i resilient, que ara retrata en el seu primer llibre. L’excusa perfecta per convidar-la al nostre sofà, aprofitant que, tot i que està molt arrelada a Barcelona, l”Àrtic’ li cau francament a prop.