Ha passat l’hivern, i la pluja general i generosa que tanta falta feia no ha arribat. La sequera no té aturador, ni a Barcelona ni al conjunt de Catalunya. Està sent especialment intensa a les comarques de la meitat est, justament on hi ha els embassaments que abasteixen d’aigua l’entorn metropolità.

La manca de pluja s’està agreujant i això ha dut Barcelona a batre un nou rècord. Des que es va iniciar la presa de dades a l’Observatori Fabra l’agost del 1913, mai no havia plogut tan poc en un període de 365 dies consecutius com ara.

Nou rècord de poca pluja a l’Observatori Fabra

Hem parlat d’aquest gràfic diverses vegades al llarg dels últims mesos. S’hi mostra la quantitat de pluja recollida en els 365 dies anteriors. Serveix per fer-se una idea de com de bé o de malament anem pel que fa a la pluja acumulada en un any i, per tant, de com evoluciona la sequera.

Fins ara, el registre més baix s’havia mesurat just a l’inici d’aquest hivern passat. Entre el 2 de desembre del 2021 i l’1 de desembre del 2022 s’havia recollit la xifra irrisòria de 276,4 l/m². Posteriorment, les pluges que hi va haver durant les tres primeres setmanes de desembre i els dos episodis de precipitació de febrer van fer millorar lleugerament la situació. El marcador va pujar fins a tocar els 343 l/m².

Ara bé, l’absència de pluja d’aquest març, que contrasta amb el de l’any passat, que va ser plujós, ha fet baixar el gràfic fins a registrar un nou mínim. Primer els 272,6 l/m² acumulats entre el 24 de març del 2022 i el 23 de març del 2023 va constituir un nou rècord.

Ha durat poc. Ara, el període que va de l’1 d’abril del 2022 al 31 de març del 2023 és el registre de més poca pluja en 365 dies de tota la sèrie de dades de l’Observatori Fabra, amb només 254,4 litres.

Gairebé tres anys de sequera

La sequera actual ve de lluny. Entre finals del 2019 i principis del 2020 hi va haver tres episodis de pluja molt destacables. El primer va ser entre el 3 i el 5 de desembre, que va deixar 109 l/m²; el segon va ser el Gloria, que entre el 20 i el 22 de gener va deixar 71 l/m², i el tercer va arribar en ple confinament, amb 214 l/m² entre el 18 i el 21 d’abril.

A partir d’aquell moment es va tancar l’aixeta i han estat comptades les tongades de pluja que han regat Barcelona i Catalunya, especialment les capçaleres dels principals rius. La consecució de mesos eixuts, i la sequera, va començar entre finals de primavera i principis d’estiu del 2020.

Les dades més rellevants de la sequera actual

Aquesta sequera encara queda lluny del període extraordinàriament eixut que hi va haver a principis del segle XIX, quan hi va haver diversos anys en què es van acumular menys de 300 l/m² a Barcelona. Tot i això, la sequera que estem vivint està deixant marques molt difícils d’assolir a casa nostra i que, en alguns casos, són de rècord.

  • Mínim de precipitació acumulada en 365 dies: 254,4 l/m² (entre l’ 1 d’abril març del 2022 i el 31 de març del 2023)
  • Nombre de mesos més eixuts del compte: 31 dels últims 39 (des del gener del 2020)
  • Ratxa seca més llarga (dies consecutius havent mesurat menys d’1 l/m² de precipitació): 53 dies (de l’11 de gener al 4 de març del 2022)

Poquíssimes opcions de pluja general aquesta Setmana Santa

El mes d’abril truca a la porta i la Setmana Santa entra en escena.

Aquest dissabte hi haurà un petit canvi que portarà xàfecs i tempestes al nord-est del territori, però en cap cas serà una situació clara que faci pensar en un punt d’inflexió en la sequera endèmica que arrosseguem.

Març acaba en el podi dels més secs i càlids registrats mai a l’Observatori Fabra i, ara com ara, només s’entreveu un possible canvi de patró per a la setmana de dilluns de Pasqua, molt lluny com per ser ni tan sols una tendència clara.