pluja a Barcelona

Aquest dissabte és ja el dia amb més pluja a Barcelona en més de tres mesos i mig. Una xifra que en alguns casos arriba a superar l’any. La regada ha estat general i abundant a tot el territori i, tot i que no pal·liarà la sequera, posa els fonaments per anar revertint-la.

Gairebé dos anys sense un dia tan plujós a gairebé tot Barcelona

Feia molts mesos que no plovia tant en un dia.

A falta del balanç final del que pugui donar de si aquest episodi, i amb dades fins a les 13 h, els registres de pluja acumulada només en el dia d’avui ja són realment importants.

El cas més cridaner és el d’una estació meteorològica situada a Sant Gervasi (meteoclimatic) que fins a les 13 h havia registrat una pluja de 57 litres. Es tracta d’un registre diari que no es veia des de l’abril del 2020, en plena pandèmia i en un dels temporals de pluja més durs que recordem. Aleshores, en un dia, van arribar a caure en aquella mateixa estació 68.6 litres.

A una altra estació situada a Vallcarca (el Maduixer) passa exactament el mateix. Els més de 51 litres caiguts només aquest dissabte no tenen precedents diaris fins el 21 d’abril del 2020. Gairebé dos anys,.

I a l’Observatori Fabra (Meteocat) també hem de remuntar a l’abril de 2020. Cal remuntar-se al 21 d’abril del 2020 per trobar un registre superior als 47 d’avui.

El Raval, betevé o Gràcia són altres indrets on també cal remuntar gairebé dos anys per trobar una pluja diària superior a la d’aquest dissabte.

En altres barris fa “només” tres mesos i mig

Altres estacions i observatoris no han de remuntar tan lluny, però tot i així, en el millor dels casos, cal remuntar més de tres mesos per trobar un dia amb més pluja que aquest dissabte.

La Zona Universitària per exemple, no ha pogut superar de moment els gairebé 51 litres caiguts el 23 de novembre passat.

Malgrat tot, és molt probable que algunes d’aquestes estacions acabin superant els llindars actuals i s’hagin de comparar també amb els registres de l’abril del 2020.

La pluja no s’ha acabat

La pluja continuarà els propers dies, amb un nou possible episodi de pluja important a mitjans de setmana que podria anar associat a la formació de la borrasca Celia.

Evidentment la pluja caiguda avui no posa punt i final a una sequera que encara continua, però sembla que podria ser un punt d’inflexió per, si més no, deixar-la de banda una temporada.