la Baells Dia Mundial Aigua
La Baells es troba actualment al 26 % de la seva capacitat

El Dia Mundial de l’Aigua se celebra anualment el dia 22 de març des del 1993, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar aquesta data amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la gestió de l’aigua com a bé públic, universal i escàs que cal preservar.

Un any abans, es va aprovar la seva celebració a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament del 1992, la qual es va celebrar a Rio de Janeiro el juny del 1992 i que es coneix popularment com la Cimera de la Terra o Cimera de Rio.

L’aigua, un dret fonamental per a la vida

L’aigua és un dret fonamental per a la preservació de la vida, en totes les seves formes. Es considera un dret humà que, malauradament, no arriba de forma segura a un gran nombre de persones de diversos països, sobretot dels més pobres, on l’aigua potable no és accessible.

Segons l’ONU, la població més afectada és la que no disposa de recursos econòmics. El sanejament de l’aigua és un luxe, només a l’abast de les societats més avançades i els països desenvolupats.

Més d’un terç de la població mundial no gaudeix dels serveis d’aigua potable, per tant, més de 2.000 milions de persones no tenen aigua de prou qualitat a les seves llars.

El lema del 2023: “Accelerem el canvi”

Enguany el Dia Mundial de l’Aigua té com a objectiu accelerar el canvi per resoldre la crisi de l’aigua i el sanejament per tal que pugui arribar a tots els racons del planeta, també als més pobres.

Com que l’aigua afecta tothom, cal que tothom actuï. En aquest sentit, la campanya anima tothom (bé sigui de forma individual, bé de forma comunitària), a canviar la manera d’utilitzar, consumir i gestionar l’aigua.

Dia Mundial de l’Aigua 2023

La Generalitat de Catalunya fa una aposta per a la regeneració i la reutilització d’aigua ja depurada amb l’objectiu de triplicar-ne l’aprofitament actual i tractada amb sistemes avançats de regeneració. També participa en un projecte europeu liderat per l’Euroregió i en què col·laboren altres regions mediterrànies com les Balears i Occitània per tal d’impulsar l’estalvi i la reutilització d’aigua arreu del Mediterrani, on es preveu un descens dels recursos hídrics de fins al 18-20 % en l’horitzó de l’any 2045. L’objectiu principal del projecte és l’impuls de l’estalvi, l’eficiència i la reutilització de l’aigua, sobretot al sector turístic, però també a les pròpies comunitats locals.

El sistema Ter-Llobregat, en fase d’excepcionalitat per la manca d’aigua

Enguany, el Dia Mundial de l’Aigua arriba en un moment crític a Catalunya a causa de la sequera, la qual empitjora cada cop més. Els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben tan sols al 27 % de la seva capacitat.

A finals de febrer, el govern de la Generalitat va elevar l’alerta que estava activada des del novembre a la conca del Ter-Llobregat a la fase d’excepcionalitat. També a l’aqüífer del Fluvià-Muga.

Actualment el pantà de Sau continua en fase de buidatge, per tal de transferir l’aigua cap a Susqueda. Ara mateix es troba només al 8,79 % de la seva capacitat, el registre més baix des de l’abril del 1990, quan Sau va arribar a tenir menys del 6 % de l’aigua emmagatzemada.

Sense pluja a curt i mitjà termini

Malauradament els mapes del temps continuen sense entreveure cap episodi general i generós de precipitació, com a mínim fins a principis d’abril. Les altes pressions continuaran abraçant de ple Catalunya i el sud d’Europa, fent d’escut davant de qualsevol possibilitat de veure ploure els pròxims dies. La temperatura també continuarà assenyalant valors clarament superiors als habituals, un fet que es farà notar més terra endins que al litoral.

Previsió de temperatura a 1.500 metres (línia blanca) respecte a la mitjana climàtica (línia vermella). A baix, previsió de precipitació. Font: Wetterzentrale.de

L’esperança per veure ploure s’entreveu en els models de previsió estacionals (a llarg termini) els quals, tot i que són de baixa fiabilitat, sovint són indicats per entreveure tendències. Ara per ara, tant el model nord-americà de l’agència NOAA, com el model estacional europeu del C3S (Servei de Canvi Climàtic de Copèrnic), que es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (l’ECMWF), entreveuen una primavera astronòmica amb més pluja de l’habitual.