pluja dissabte 1 abril 2023

Els mapes continuen, malauradament, sense albirar cap situació general de pluja que pugui posar fil a l’agulla a la sequera. En aquest context tan decebedor, qualsevol oportunitat de veure ploure és benvinguda, encara que sigui en forma de xàfecs puntuals. Aquest dissabte, justament, tindrem alguns números per veure ploure en algunes comarques.

Dissabte, el dia clau

El front de divendres obrirà les portes a l’entrada del vent del nord-oest dissabte i a l’arribada d’aire més fred en altura, element que, combinat amb la forta insolació d’aquesta època de l’any, afavorirà la formació de nuvolades i la descàrrega d’alguns ruixats en algunes comarques. Les comarques on podrà ploure seran sobretot les de l’interior de Girona i el sud de la Costa Brava, a resguard dels vents de mestral i la tramuntana.

Les precipitacions seran irregulars i s’activaran majoritàriament entrada la tarda. Descarregaran de forma irregular, localment acompanyades d’aparat elèctric. A darrera hora de la tarda podrien desplaçar-se cap al sud i afectar també l’entorn del Montseny, les Guilleries i el nord del Maresme. No es descarta que pugui arribar a ploure a última hora també a la mateixa ciutat de Barcelona i punts de la Costa Central, poca cosa en conjunt en aquests darrers dos casos.

En general es tractarà de precipitacions poc abundants però que podran caure amb força, en poca estona. En aquest sentit, el Meteocat ha emès un avís d’intensitat per pluja per a quatre comarques: la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i la Selva.

Neu al nord dels Pirineus

L’entrada de vent del nord-oest també afavorirà la precipitació a la cara nord dels Pirineus i zones d’influència, on es preveu que pugui ser moderada. La neu podrà saltar de forma feble, o en forma de rufa, cap a les valls del sud i arribar fins i tot a algun punt dels Prepirineus. La cota de neu anirà baixant al llarg de dissabte fins a situar-se per sota dels 1.500 metres a darrera hora de dissabte.

Diumenge es mantindrà la situació del nord-oest, així com les precipitacions al nord dels Pirineus. La nevada tendirà a retirar-se del vessant nord dilluns al matí.

Mapa d’acumulació de neu per als pròxims dies. Font: Meteoexploration

La pluja no tindrà continuïtat en dies posteriors

Malgrat que encara hi ha incertesa, tot indica que la setmana vinent i Setmana Santa vindran marcades per la presència de les altes pressions. No s’albira, de moment, cap situació general de precipitacions tot i que no es descarta que puguin escapar-se alguns xàfecs de tarda a partir de Divendres Sant.