embassament Sau març 2023
El pantà de Sau, aquest diumenge 5 de març. Foto: ATLAS

El pantà de Sau no havia estat mai tan buit durant el segle XXI. Amb dades diàries des de l’any 2000, el registre actual queda per sota del de la sequera del 2008 i s’apropa a l’episodi de sequera del 1989-1990, quan va marcar un mínim inferior al 6 %.

El buidatge cap a Susqueda deixa Sau poc per sota del 10 %

Després d’entrar en excepcionalitat per sequera, i en un intent de millorar la qualitat de l’aigua de Susqueda, es va decidir que es buidaria l’embassament de Sau.

Aquest fet, juntament amb els baixos nivells que manté fa mesos, han fet que, amb dades actualitzades aquest dimarts, s’hagi assolit oficialment, segons dades de l’ACA, el nivell més baix d’aquest pantà des de, com a mínim, l’any 2000.

Així, els poc més de 15 hm³ emmagatzemats a Sau no tenen precedent en el segle XXI i cal anar a la sequera del 1990 per trobar una dada pitjor. Aleshores, durant l’abril del 1990 Sau tenia menys del 6 % d’aigua emmagatzemada mentre que ara aquest registre queda en un 9,76 %.

Episodis que no es poden comparar

Tot i això, la casuística és molt diferent ara de la del 1990. Aleshores, tant Sau com Susqueda tenien uns registres del tot pírrics. Susqueda aleshores estava al 15 %, mentre que ara el tenim amb un volum encara acceptable a tocar del 40 %, gràcies en part a l’aigua que li arriba des del pantà de Sau.

Així doncs, en volum emmagatzemat, tot i que la sequera actual és molt important, encara queda una mica allunyada d’aquell 1990, si més no pel que fa als embassaments del riu Ter.

La Baells, en canvi, tenia aleshores (1990) una situació semblant a l’actual, amb només un 23 % d’aigua emmagatzemada (per un 26 % actual) i queda encara lluny del rècord del 19 % de l’any 2005.

Falten 40 metres d’aigua

En el cas de l’embassament de Sau, la manca d’aigua és tan evident que, si agafem com a referència el nivell actual i l’altura de l’aigua quan està en el punt màxim trobem que falten, literalment, 40 metres d’altura. Dit d’una altra manera, caldria una edificació equivalent a 13 plantes que ocupés tota la superfície del pantà ple d’aigua per omplir-lo.

Els prop de 383 metres en què trobem la làmina d’aigua actualment queden molt lluny dels 424,50 metres de quan Sau està al 100 %.

Ben poques opcions de pluja a curt termini

Amb els embassaments de les conques internes de Catalunya buscant ja la marca del 27 % i en descens continuat, la primavera s’entreveu com el darrer cartutx per revertir o parar el cop d’una sequera que s’allarga fa anys.

Els mapes del temps no són esperançadors. Aquesta setmana no es preveu cap episodi de pluja general, més enllà d’algun ruixat local i poc important. Alguns models insinuen la possibilitat de canvis a partir de mitjans de la setmana vinent, però encara hi ha molta dispersió en la previsió.

Cal remuntar-se a la primavera del 2020 per trobar un període realment llarg i plujós.