La cavalcada de Reis de l'any 1985 a Barcelona sota la nevada. fotografia: Pérez de Rozas- Arxiu Fotogràfic de Barcelona

De nevades memorables n’hem tingut un bon grapat a casa nostra, tot i no ser una ciutat de neu. La nevada del Nadal del 1962, juntament amb la del març del 2010, serien de les més importants a la ciutat de la història recent. Però seguides de ben a prop probablement hi hauria ja un altre grup de nevades entre les quals hi hauria, de ben segur, la cavalcada de Reis més màgica mai viscuda a la ciutat. Una cavalcada amb neu!

Un dissabte màgic

Era un dissabte, 5 de gener del 1985, quan una borrasca entrava pel centre peninsular i un aire fred continental entrava pel nord-est. Com sempre que neva a Barcelona, era la barreja justa entre fred i humitat que tant costa coordinar a Barcelona i que fa que es pugui veure de tant en tant el blanc element a casa nostra.

Situació sinòptica de la nevada de 1985. font: wetterzentrale

Aquell dissabte el dia ja va començar gris i amb una mica de pluja i aiguaneu. Nevava a la part alta de la ciutat i a altres indrets ben propers del nord del Baix Llobregat i del Vallès.

Va ser durant la tarda que, amb una intensificació de la precipitació i una nova reculada de la temperatura, es va poder veure neu arran de mar. Cavalcada màgica. Aquells infants que avui superen els quaranta no la podran oblidar mai. A Barcelona es van acumular entre 3 i 5 cm de neu. No va ser una gran nevada, però era la vigília de Reis.

I després, onada de fred

Però no tot va ser tan idíl·lic com aquells 5 i 6 de gener. Després de la nevada va arribar una potentíssima onada de fred, amb temperatures sota zero a la ciutat.

Onada de fred passat el dia de Reis. Es va allargar durant dues setmanes. font: wetterzentrale

A 1.500 m una llengua de menys de 10 graus sota zero entrava directament cap a nosaltres.

A l’Observatori Fabra van registrar ni més ni menys que tretze dies seguits amb temperatures mínimes sota zero, amb un valor mínim de -7.2 ºC. D’aquests dies, quatre màximes queden també al Fabra amb valor negatiu i dos dies més amb una màxima clavada a 0 ºC.

Problemes a Barcelona

Es van necessitar només els primers dies fins a 750 tones de sal per intentar evitar el col·lapse i que la neu es convertís en gel. Fruit del fred, algunes canonades d’aigua de Barcelona es van congelar. De fet, l’aleshores Sociedad General de Aguas de Barcelona va arribar a recomanar deixar l’aixeta una mica oberta, per tal d’evitar que l’aigua es congelés.

També va haver-hi diversos talls de llum a la ciutat, fruit de l’excés de calefactors connectats simultàniament i que feien impossible l’abastiment general d’electricitat.

Notícies de Reis 2023