Cara sud de la Tosa d'Alp (2500 m), dimarts 28 d'abril. Autor: Cinto, refugi de Rebost
Refugi de Rebost

En un altre context probablement no caldria fer una notícia per explicar-ho però enguany, a causa de l’estat d’alarma, aquells qui no visquin als Pirineus probablement desconeixen si encara queda molta neu per fondre, si s’està fonent o bé si ja s’ha fos tota.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzat l’època de desglaç, un mes abans del que és habiutal a l’estació de la Bonaigua.

La imatge del satèl·lit Terra (NASA) de dimecres, 29 d’abril, a mig matí, tot i la presència d’alguns núvols baixos, evidenciava força bé encara certa presència de neu, sobretot cap al Pirineu Occidental, el Pirineu Aragonès, al Principat d’Andorra i el nord de la Cerdanya o el Ripollès. El mantell, en canvi, es podia entreveure més discontinu i poc aparent cap als Prepirineus. En pocs dies i segons el meteocat s’ha fós tota, arran de les altes temperatures d’aquests dies.

Imatge del satèl·lit Terra del 29 d’abril del 2020. Font: NASA

Gruix de neu habitual al Pirineu Oriental

Segons les dades de les estacions nivològiques del Servei Meteorològic de Catalunya el gruix de neu es troba a l’entorn de la mitjana per les dates a les estacions del Pirineu Oriental, on l’hivern ha estat força nivós gràcies a la freqüència de situacions de llevant i xaloc, més efectives pel que fa a precipitacions en aquest entorn, i sobretot a causa de la borrasca Gloria, que va deixar gruixos de més de 100 cm en molts casos.

La neu s’ha fos de forma accelerada des de fa uns dies, arran de l’ascens del termòmetre, especialment durant la setmana passada i la pluja a cotes altes, que han accelerat la fusió de la neu.

Aquest seria el cas de l’estació de Malniu (Meranges), on dimecres, 29 d’abril, mesuraven uns 10 cm de neu a cota 2.230 m (orientació solell), i a l’estació de Cadí Nord, a 2.143 m (orientació nord), on n’anotaven a l’entorn de 70 cm. L’estació de Boí, a 2.535 m, mesurava 180 cm de neu, un registre molt per sobre de la mitjana. Durant aquests darrers dies sembla que ja s’ha fos tota la neu que hi quedava.

 

Temporada de poca neu al Pirineu Occidental

Les situacions de nord i de nord-oest són les que solen aportar més neu al Pirineu Occidental, sobretot a prop de la cara nord i a la Vall d’Aran. Enguany aquest tipus de situacions han anat comptades, un fet que ha implicat que en conjunt aquest hagi estat un hivern de poca neu en aquest sector.

Així ho mostra la gràfica de l’estació nivològica del Servei Meteorològic de Catalunya de la Bonaigua, situada a 2.266 m i on a final d’abril el gruix de neu a penes mesurava 50 cm, un valor clarament per sota del que tocaria aquestes dates.

Fusió sobtada de la neu des del cap de setmana

L’arribada d’una bossa d’aire càlid en altura a partir des del cap de setmana, amb registres de fins a 18-20 ºC a cotes de 1.500 m entre dilluns i dimarts vinent, implicaran, probablement, la fusió sobtada del mantell nival. Això implica el creixement dels cabals dels rius i contribuiran a fer pujar el nivell dels pantans de la conca de l’Ebre.

Font: www.amitges.com

Comparteix a: