quan comença estiu 2021
Foto: Àngel Galán

Ahir divendres les temperatures van enfilar-se de valent a la ciutat de Barcelona. Els termòmetres es van disparar i van arribar enregistrar màximes de fins als 28 o 29 ºC, uns valors que són més propis de finals de maig o inicis de juny que no pas d’aquestes dates.

Avui dissabte la temperatura tornarà a pujar, tot i que no esperarem que arribi a aquests valors desorbitats com els d’ahir. El vent de ponent i garbí, juntament amb una massa d’aire ben càlida, tornaran a ajudar que la temperatura se situï per sobre del que és normal.

Aquesta matinada les mínimes s’han quedat entre els 18 i 19 ºC en la majoria de barris de la ciutat, mentre que a primeres hores del matí la temperatura ja fregava els 20 o 21 ºC. Seguint aquesta dinàmica, podríem observar temperatures màximes que al centre del dia poden arribar fins als 24 ºC. No farà tanta calor com ahir, però l’ambient serà càlid per a l’època de l’any.

Més canvis a partir de diumenge

La cosa seguirà canviant al llarg de diumenge, i tot anirà causat per un canvi en la direcció del vent. En tota la jornada ja no bufarà el vent aponentat ni de garbí, sinó que s’imposarà el vent marítim i més humit, que provocarà que el termòmetre quedi  encara més frenat.

Aquest canvi de règims de vents permetrà que respecte d’avui dissabte la temperatura baixi entre 2 i 3 ºC més. Les màximes podrien quedar al voltant dels 21 o 22 ºC. La sensació serà que seguirà fent lleugera calor, a causa de la massa d’aire africana que ha arribat amb aire càlid, però ni de bon tros serà com la calor totalment fora de lloc de divendres.

previsio-vent-barcelona
Diumenge guanyarà pes el vent marítim i més humit

Seguirà la calor però no a tot arreu

Si mirem més enllà, aquesta situació de temperatures altes per l’època de l’any encara durarà uns dies més, però no a tot arreu. De fet, a la costa, les temperatures es veuran frenades gràcies a un mar que encara està fred i al vent marítim que ajudarà que no es disparin els termòmetres. Però a la resta del territori la cosa agafarà un altre rumb.

Les temperatures càlides s’allargaran gairebé uns sis dies més, fins divendres, amb una calor que serà intensa per ser principis de maig. Així doncs, a les comarques interiors, i també als Pirineus, la temperatura pujarà clarament a partir de diumenge i especialment durant els primers dies de la setmana vinent, quan els termòmetres podran arribar per sobre dels 30 ºC en molts indrets.

lleida-meteograma
La temperatura alta per l’època de l’any encara durarà uns dies més