anomalia de precipitació per a la primavera segons la NOAA
anomalia de precipitació per al període abril, maig i juny (font: NOAA)

La primavera ha entrat oficialment el 20 de març. Es tracta d’un bon moment per intentar revertir, si més no una mica, la sequera que arrosseguem de fa anys. La primavera és, després de la tardor, l’estació de l’any que més pluja ens acostuma a deixar. Què diuen els models d’aquests propers mesos?

Poc optimisme pel que fa a precipitacions

Tot i que els models estacionals tenen una fiabilitat més limitada a les nostres latituds, ens serveixen per a donar-nos una idea del temps que podrem tenir els propers mesos.

anomalia precipitació primavera ECMWF
Anomalia de precipitació per al període abril, maig i juny (font: ECMWF)

En aquest sentit, des del punt de vista pluviomètric, els dos grans models de previsió (l’europeu i l’americà) marquen una primavera en què l’escenari més probable és que la pluja simplement s’acosti als valors habituals d’aquests propers tres mesos, o fins i tot un pèl per sota.

Segons el model europeu, la probabilitat d’una primavera sensiblement més eixuta del que seria habitual és més alta que una primavera humida, un fet que més o menys concorda també amb el model americà.

anomalia de precipitació per a la primavera segons la NOAA
Anomalia de precipitació per al període abril, maig i juny (font: NOAA)

Aquest darrer model aposta per un abril i un juny amb més pluja de la que seria habitual als Pirineus, però, per contra, ho asseca gairebé del tot per al mes de maig. El model europeu aposta per unes precipitacions una mica més repartides i, curiosament, amb un màxim per al maig (el contrari al que marca el model americà).

anomalia de pluja per a l'abril i el maig segons la NOAA
Anomalia de pluja per a l’abril i el maig segons la NOAA

En tot cas, tots dos models continuen dibuixant una situació més aviat marcada per borrasques atlàntiques, amb màxims pluviomètrics més clars a l’oest oceànic continental.

La temperatura continuarà sense donar descans

El que sembla perdut, ja de manera gairebé definitiva, és la batalla de la temperatura.

Tots dos models marquen amb alt grau de probabilitat una primavera càlida, molt més del que seria habitual.

Probabilitat (%) que la primavera d’enguany se situï entre el 20 % més càlid (font: ECMWF)

En aquest sentit, el model europeu aposta per una primavera que s’englobaria entre les més càlides registrades mai (entre el 20 % més càlid) amb una probabilitat que superaria àmpliament el 50 % i que fregaria el 70 % arran de mar.

El mateix diu el model americà, on s’entreveuen anomalies semblants.

Ens quedarà també el cartutx de la Setmana Santa

Parlem molt dels models de l’abril, maig i juny però el cert és que encara ens queda una bala aquest mes de març: la Setmana Santa, que poques vegades falla.

A hores d’ara, els models comencen a dibuixar un inici de Setmana Santa clarament més fresc i, fins i tot, s’obre la porta a períodes de pluja, sobretot entre principis i mitjans de la setmana vinent. Encara és d’hora per saber els ets i uts del temps de la Setmana Santa però tot fa pensar en un període inestable i fresc.

Tot suma en una sequera que s’allarga ja fa més de tres anys.