canvi temps setmana santa 2024 catalunya

Coincidint amb el tret de sortida de la Setmana Santa 2024, s’atansarà un canvi de temps que normalitzarà els termòmetres, farà tornar la fresca típica de finals de març i reactivarà alguns ruixats. Abans, però, la primera intrusió de pols en suspensió del desert del Sàhara d’aquest any ens continuarà deixant un divendres, 22 de març, enterbolit i encara un punt més calorós però, per sort, aquesta suavitat ja té els dies comptats.

L’ambient suau no tindrà continuïtat per Setmana Santa

La posició d’una borrasca aïllada en altura (DANA), que aquests dies es troba a cavall entre el golf de Cadis i les illes Canàries, està marcant l’estat del cel i les temperatures que estem vivint des de dilluns. El gir d’aquesta DANA en el sentit contrari de les agulles del rellotge està contribuint que tinguem temperatures d’entre sis i 12 graus més elevades del que tocaria per a l’època de l’any, especialment altes al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Divendres serà quan, la massa d’aire càlida que està impulsant aquesta borrasca, ens deixarà els valors més elevats del que queda de setmana. D’aquesta manera, per a aquest divendres a 850 hPa (a uns 1.500 metres) esperem entre 14 i 16 ºC, mentre els valor típics ronden els 4 i 5 ºC.

Divendres càlid a Catalunya

Això es traduirà en un divendres força càlid a Barcelona amb màximes fregant els 22 i 24 ºC, en especial al centre i a les parts altes de la ciutat. A l’interior de la regió metropolitana, els valors més alts s’enfilaran fins els 25 ºC. I a Ponent serà senzill superar la marca dels 26 i 27 ºC, fet que no quedarà gaire lluny que algun termòmetre entre el Segrià i la Ribera d’Ebre s’apropin als 30 ºC. Si això últim acabés passant, seria la primera vegada que s’assoleix aquesta marca en el 2024.

Aquesta suavitat es desinflarà amb l’arribada d’un front fred a partir de dissabte al migdia. Es preveu que caiguin de manera sobtada els termòmetres respecte a aquest divendres. Per dissabte s’espera una baixada d’entre dos i quatre graus, o fins a vuit graus en alguns punts de l’extrem nord dels Pirineus. Les màximes previstes tornaran a quedar per sota dels 20 ºC a Barcelona. Tornarà l’ambient propi per les dates.

Sembla, doncs, que després que aquest divendres els termòmetres toquin sostre, pel cap de setmana recuperarem la fresca típica de la primavera. Fins i tot, és probable que entre dimarts i dimecres de la setmana que ve, la temperatura es pugui situar una mica per sota de la mitjana.

Ambient més insegur a partir de Diumenge de Rams

Encara hi ha certa incertesa en el temps que acabarà marcant aquesta festivitat, Diumenge de Rams. No obstant això, les últimes actualitzacions dels mapes indiquen l’arribada d’un front fred a partir de dissabte al migdia fregant les comarques del nord del país.

Això podrà afavorir, que des de la mitja tarda de dissabte fins a la nit de diumenge, tinguem xàfecs aïllats al prelitoral de Tarragona i Barcelona, comarques entre la Catalunya Central i Girona, així com a l’extrem nord de l’Alt Pirineu. No es descarten algunes gotellades de cara al migdia de diumenge, coincidint amb la missa de Rams.

Aquest ambient més canviant i dinàmic sembla que s’allargarà bona part de la setmana entrant, un fet ben normal a la primavera, època de l’any en què ens trobem.