pluja a l'Observatori Fabra
foto: Alfons Puertas

La primavera és tradicionalment un dels moments òptims per veure pluja a Barcelona. Després de la tardor és el moment de l’any que acostuma a ploure més, però si desgranem els registres de pluja veurem curiositats que, aparentment, queden camuflades.

L’abril és el mes dels dies de pluja

Tot i que la tardor és l’estació de l’any que més pluja deixa a Barcelona, el cert és que la cosa canvia lleugerament si analitzem la quantitat de dies que plou.

En aquest cas, veurem com el moment de l’any en què més dies plou a Barcelona és a la primavera i molt especialment a l’abril i el maig quan, de mitjana, hauria de ploure en més d’un de cada quatre dies.

L’abril és el mes que més dies plou, si tenim en compte que entenem com a dia de pluja aquell en què, com a mínim, s’han pogut mesurar 0,2 litres. Gairebé un 28 % dels dies de l’abril compleixen aquesta premissa, pels prop del 27 % del mes de maig. Li segueix aleshores ja l’octubre, amb una mica més del 25 %.

Molts dies però, en general, poca abundància

Així doncs, la primavera ens deixa, estadísticament, molts dies de pluja. Però en canvi ens deixa relativament poca quantitat, tenint en compte que plou en moltes ocasions.

Tant és així que, en pluja per dia, només el mes de juny té una ràtio pitjor que el mes d’abril.

D’entre les causes, la presència d’un mar encara molt fred fa que, quan es donen les circumstàncies idònies, no pugui potenciar grans aiguats. De fet, la gran majoria de grans plogudes de la primavera venen donades per situacions de borrasca mediterrània mentre que molts dels grans aiguats de la tardor venen donats pel contrast d’un mar molt calent que potencia les tempestes quan entra aire fred procedent de l’atlàntic.

A la tardor menys dies, però molta més quantitat

I així és com s’explica també que l’estació més plujosa a Barcelona en quantitat sigui la tardor.

Tot i que evidentment trobem situacions d’aiguats i grans pluges tant a la primavera com a la tardor, el cert és que si analitzem la quantitat de dies que Barcelona registra com a mínim 20 litres de pluja no hi ha color: la tardor és l’estació.

Tant és així que l’òptim pluviomètric de la primavera queda força difuminat si analitzem estrictament els dies de grans pluges, mentre que es magnifica sobre manera el pic de la tardor.

L’abril del 2023: de moment un sol dia (i gràcies)

En una situació de sequera excepcional com la que estem patint, seria convenient lligar la tradicional persistència de dies de la primavera amb la generositat de la tardor.

La trista realitat és que amb el primer terç d’abril consumit, només un dia s’ha registrat pluja a l’Observatori Fabra. Va ser el primer dia del mes, amb només 0,2 litres de pluja recollida. Segueix així l’estela d’un març que només va anotar dos dies de pluja (i sempre amb registres inferiors al litre). Un bagatge massa pobre tenint en compte la situació de sequera actual.

Els propers dies ens visitarà un front que pot repartir algun ruixat més. Malauradament no hi ha grans pluges a la vista, si més no de moment.