1.750 metres quadrats d’espai de cultiu a la coberta d’un mercat. Aquest és el reclam del nou hort urbà comunitari que promou l’Ajuntament de Barcelona al Mercat de la Vall d’Hebron – Teixonera. El projecte es va iniciar a l’estiu i ja hi ha una trentena d’usuaris. Ara es vol obrir la participació a escoles i entitats de la zona que poden fer les seves propostes de cultiu.

La Cooperativa Tarpuna s’encarrega de gestionar l’hort, que disposa de reg per degoteig i que es fertilitza amb adobs orgànics. “És un espai de participació i de treball comunitari. No és el típic hort on repartim parcel·les, sinó que l’obrim a tothom que hi vulgui fer tallers, aprenentatges o col·laborar en grups de cultiu”, explica el director, Josep Maria Vallès.

Un hort per fomentar la consciència ecològica

L’objectiu d’aquest hort és fomentar la consciència ecològica i mediambiental i la sostenibilitat. Per això hi ha previstes accions terapèutiques, educatives i d’inserció laboral sobretot per a persones que formin part de col·lectius vulnerables.

Els primers usuaris ja han començat a recollir els fruits dels cultius que van iniciar al juny. En destaquen els tomàquets, pebrots, carabasses i cogombres. Ho han fet assessorats pels coordinadors de l’espai, especialitzats en agricultura ecològica.

Un dels primer usuaris de l’hort ha estat Martí Martínez, veí de la zona, que assegura que “fins que no em vaig jubilar, això de cultivar a l’hort no ho havia fet pràcticament mai i ara estic aprenent moltes coses”. Un cas similar és el de José Manuel Velo, que de petit havia treballat a l’hort d’un familiar i que ara afirma que ha pogut “aprendre de nou com plantar i fer la recollida dels fruits”.

Una petita part de la producció és per als mateixos usuaris, però la resta es destina a famílies vulnerables.

Una tardor plena d’activitats

L’Hort del Mercat ha organitzat aquest trimestre una dotzena de tallers i activitats obertes a tothom per difondre el projecte. En destaquen un curs teoricopràctic per conèixer els principis bàsics de l’agricultura ecològica, un altre per a la fabricació de compostatge amb residus de la llar i uns tallers per al cultiu de bolets a casa i per crear un hort al balcó.