pluja a Barcelona

Aquest dijous arriba el primer front que obrirà les portes a una refrescada que farà que la temperatura quedi totalment normalitzada a partir de divendres. Aquest canvi de temps, però, també podrà dur una mica de pluja, que en alguns casos podria ser intensa. Protecció Civil ha activat en prealerta el pla Inuncat.

El risc és més alt entre la tarda i la matinada

Tot i que no es tracta d’una situació clara d’aiguats, el cert és que diversos models meteorològics indiquen la possibilitat de pluja a bona part de la costa i prelitoral de Barcelona i nord de la costa Daurada, especialment durant la segona meitat del dia i també durant la matinada i fins divendres al matí.

La tramuntana i el mestral hauran entrat amb força als dos extrems de la costa i giraran de component sud-est al tram de costa comprès entre el Maresme i el cap de Salou, on la humitat serà elevada i on es podran gestar nuvolades que podran deixar alguns xàfecs o pluja que, puntualment, podran ser intensos.

Avís del Meteocat i prealerta de Protecció Civil

Davant aquesta situació, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès aquest dimecres a la tarda un avís de grau 2 (sobre 6) per la possibilitat que la pluja que pugui caure sigui intensa.

Avís per intensitat de pluja del Meteocat per a dijous, 21 d’octubre del 2021. Font: Meteocat

Així, diverses comarques compreses entre el Maresme i el Baix Camp, amb registres de pluja que podrien superar els 20 litres en 30 minuts entre el migdia i la matinada, també a Barcelona.

Molt probablement, la pluja no anirà acompanyada de llamps ni trons, en el que coneixem com a convecció càlida, un tipus de pluja que, sense anar més lluny, aquesta setmana va deixar un fort xàfec de fins a 25 litres a Sants mentre que amb prou feines van caure quatre gotes a la resta de barris de la ciutat.

Es tracta, per tant, d’una situació que no implicaria pluja intensa general, sinó més aviat fenòmens locals que, això sí, allà on descarreguin, podrien acumular molta aigua. Per ara, el risc de pluja intensa s’entreveu especialment al sud de Barcelona i, sobretot, entrada la nit i matinada.

En aquest sentit, i seguint l’avís del Meteocat, Protecció Civil ha activat aquest dimecres al vespre la prealerta del pla Inuncat.