arribada fresca tardor octubre 2021
temperatura a 1.500m prevista per divendres a les 18h pel model ECMWF. Font: windy

L’ambient càlid que ens afecta ja fa dies té data de caducitat. Dos fronts freds creuaran casa nostra entre dijous i divendres i normalitzaran la temperatura. L’ambient de tardor tornarà.

Estiuet 18 hores més

L’estiuet de Sant Lluc s’allargarà encara unes hores més. A la nit tropical d’aquest dimecres li seguirà un migdia amb màximes que tornaran a fregar els 25 ºC.

Els mapes, però, indiquen que aquest dimecres serà el darrer dia amb tanta suavitat. L’anticicló s’anirà diluint i permetrà l’arribada de canvis de temps.

El primer front, la nit de dimecres

La primera línia frontal arribarà ja durant la propera nit i matinada. Tot i que la borrasca “mare” quedarà molt lluny de casa nostra (tindrà el seu centre als països escandinaus) el front fred associat tindrà prou empenta per creuar amb certa activitat.

Un cop creui el front (poc actiu pel que fa a la pluja) entrarà la tramuntana forta a l’Empordà i el mestral a la vall de l’Ebre, cosa que afavorirà que pugui aparèixer el rebuf a la costa barcelonina.

Si ha de ploure, sembla que dijous serà el dia, especialment a la tarda. Dijous gris a la costa i prelitoral central, on podran caure algunes pluges, com hem dit, especialment probables durant la segona part del dia.

No seran ni generals ni tampoc abundants, però podran maquillar una mica més el còmput mensual, en un any en què la pluja va cara de veure.

El segon front, la matinada de divendres

Un segon front fred donarà continuïtat a la tramuntana i el mestral dels dos extrems de Catalunya. De fet, el vent encara es podria accelerar una mica més als llocs d’incidència d’aquests dos vents.

Continuarà entrant aire fred i, amb això, continuarà baixant la temperatura, que ja divendres quedarà totalment normalitzada.

Les màximes de Barcelona amb prou feines buscaran els 20 ºC i, de nit, alguns indrets tornaran a baixar àmpliament dels 15 ºC.

Tot i que encara hi haurà una mica de rebuf, el cert és que el risc de pluja anirà de baixa a mesura que avanci el divendres. Malgrat tot, no es descarten encara alguns ruixats, especialment probables al matí.

No farà fred i les pluges generals continuen lluny

Tot i que la temperatura baixarà de manera clara respecte als valors de principis de setmana, el cert és que en cap cas arriba fred i que, de nou, celebrarem com a victòria una simple normalització de la temperatura.

Meteograma per Barcelona on es veu el descens de la temperatura a partir de dijous. Font: Wetterzentrale

El fred rigorós no sembla que hagi de visitar-nos properament, així com tampoc cap borrasca que faci pensar en un episodi clar de pluja abundant i general que apaivagui una mica la sequera pluviomètrica excepcional que pateix Barcelona i bona part de l’àrea metropolitana.

Després d’aquests dos fronts que podran portar algun ruixat i una normalització de la temperatura, són molts els models que indiquen un altre període de calma anticiclònica.