L’arribada de les restes de l’huracà Leslie

a Catalunya no ha causat greus conseqüències, però ha afectat de ple els rius de tot el territori. El riu Llobregat ha crescut aquest dilluns a la nit fins als 670 m3/segon, segons les dades de l’estació d’aforament de Sant Vicenç dels Horts. A Sant Joan Despí va arribar fins als 621 m3/s. Aquestes xifres se situen per sobre les dades de desbordament.

Segons Enrique Velasco, cap del departament de gestió de recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, aquest tipus de riuada acostumen a passar cada un o dos anys, encara que aquest 2018 és la segona vegada que es sobrepassen els 600 m3/s. La primera vegada va ser després de les pluges del 17 d’agost.

En aquesta ocasió el cabal s’ha multiplicat per més de 70, un creixement que es deu a les pluges que han caigut als Prepirineus i a la Catalunya Central. A això s’hi suma l’obertura de portes a diverses embassaments com el pantà de la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç.

Ja aquest dilluns al vespre, el passeig que transcorre paral·lel al riu al Parc del Llobregat havia quedat totalment inundat i s’hi havia prohibit l’accés. El nivell de l’aigua ha arribat fins a l’alçada de les papereres. 

Durant la matinada de dimarts el cabal ha anat baixant progressivament i a primera del matí el cabal s’ha situat sobre el 410 m3/segon, una xifra que continua molt per sobre de la mitjana habitual de 9 m3/segon. A les 9 h el cabal ja havia baixat fins als 390 m3/s i Protecció Civil assegurava que “es va normalitzant la situació”.

El Besòs, desbordat

El riu que també ha arribat a desbordar-se és el Besòs, on el cabal s’ha multiplicat per 60, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. De fet, el Parc Fluvial del Besòs ha tancat portes per alerta d’inundació i recomana als usuaris que no hi accedeixin fins que els missatges dels panells lluminosos ho permetin i la zona s’hagi pogut netejar. Aquí, el punt màxim del cabal del riu s’hi ha arribat a les set del matí.