Les restes de l’huracà Leslie han desencadenat en un temporal de xaloc que ha arribat a la ciutat entre diumenge al vespre i dilluns a primera hora. Destaquen precipitacions importants a moltes comarques del país, amb més de 100 l/m2 en punts del Baix Camp i fins i tot més 200 l/m2 a Viladrau (Osona).

A Barcelona les pluges han estat més minses, entre 11 i 33 l/m2 fins a les 6 h d’aquest dilluns, però l’aigua que baixa de les capçaleres del rius ha modificat substancialment el cabal dels dos rius que passen per la ciutat. El cabal del riu Besòs s’ha multiplicat per 60, segons les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, fins a desbordar-lo. De fet, el Parc Fluvial del Besòs ha tancat portes per alerta d’inundació i recomana als usuaris que no hi accedeixin fins que els missatges dels panells lluminosos ho permetin i la zona s’hagi pogut netejar. Aquí, el punt màxim del cabal del riu s’hi ha arribat a les set del matí. Tot i l’espectacularitat, els responsables del parc asseguren que no és una situació tant infreqüent, i que acostuma a passar un o dos cops l’any.

També el riu Llobregat ha multiplicat per 30 el cabal que té habitualment. Importants també els cops de vent, que han arribat a fregar els 80 km/h a la ciutat.

 

De fet, des de la nostra càmera situada al Castell de Montjuïc es podia veure perfectament l’abast dels sediments que portava el riu Besòs a la seva desembocadura. La capa marronosa que quedava entre el blau fosc del mar era ben contundent i s’endinsava vàries milles mar endins.

sediments riu Besòs des de Montjuïc
Els sediments abocats pel riu Besòs, vist des de Montjuïc

Les xarxes socials també s’han fet ressò de la crescuda del Besòs:

A més, el temporal de mar ha deixat onades de fins a quatre metres, segons els registres de les boies del Port de Barcelona.

Després del Leslie, arriba el Michael, un altre cicló posttropical

El pas d’un cicló posttropical per la península Ibèrica és un fet molt poc habitual, però en pocs dies ens podran arribar les restes del que va ser un altre exhuracà, el Michael. En aquest cas, la pertorbació ha arribat aquest dilluns a Galícia i es preveu que al llarg del dia afecti també punts de la Meseta central. A Barcelona el dia es mantindrà molt variable, però difícilment les restes d’aquest exhuracà arribaran a casa nostra.

La pluja podria tornar amb força

Són diversos els models meteorològics que apunten cap a un altre possible episodi de pluges intenses entre dijous i divendres, amb una possible llevantada, encara per confirmar. Alguns mapes apunten la possibilitat de noves pluges abundants a Catalunya a partir de dijous però altres models envien vent més agregalat, amb la qual cosa la pluja més important aniria cap al País Valencià. Ho podreu seguir al minut a @btveltemps