L’Organització Meteorològica Mundial reconeix dos nous rècords, un es correspon al llamp de més durada, amb més de 16 segons, que va afectar l’Argentina. El segon és el llamp que va afectar una major distància, concretament més de 700 quilòmetres, al Brasil.
WMO has recognized 2 new world records for a single #lightning #megaflash
Longest distance: 709 km (440.6 miles), #Brazil, 31.10.2018
Longest duration 16.7 seconds, #Argentina, 4.3.2019
DOUBLE the previous records
Verified with new satellite lightning imagery technology pic.twitter.com/DfG9NUrjEl— World Meteorological Organization (@WMO) June 26, 2020
El rècord de Hallowen del 2018
El dia de Hallowen, 31 d’octubre de fa un parell d’anys, es va registrar el llamp amb major distància, segons ha confirmat aquest divendres un comitè d’experts de l’Agència NOAA (Nacional Oceanic and Atmospheric Administration) i que l’ha validat com a rècord històric.
Segons les imatges de satèl·lit analitzades, el llamp en qüestió va afectar una zona de 709 quilòmetres del Brasil, al nord de Porto Alegre.
This image captured on Halloween 2018 by the GOES-R Geostationary Lightning Mapper shows the new world record megaflash of the greatest extent for a single lightning flash, designated today by @WMO. https://t.co/hiTxf9DbkI @NOAASatellites pic.twitter.com/5hS6fRImQW
— NOAA NCEI Climate (@NOAANCEIclimate) June 25, 2020
El mateix comitè d’experts ha afirmat que un altre llamp caigut el 4 de març del 2019 a l’Argentina va ser el més llarg mai caigut, amb més de 16 segons de durada. Es va poder sentir a zones properes entre Lima i Buenos Aires.
Clima més sever a l’altre costat de l’oceà
A Catalunya hi ha diversos tipus de clima, però cap tan sever com el d’Amèrica. Hi ha diversos factors que ho condicionen, com els corrents oceànics o la posició respecte a les masses d’aire fred. Això facilita que hi hagi tempestes més violentes, huracans i, fins i tot, nevades importants a latituds similars a les de Barcelona.