Des d’aquesta setmana, Barcelona disposa d’una nova estació per mesurar els nivells de contaminació de l’aire. S’ha situat a l’avinguda Meridiana i, durant els mesos vinents, funcionarà en període de proves mentre s’hi ajusten tots els paràmetres necessaris abans d’incorporar-la a la xarxa de la ciutat.

Com la resta d’estacions, la que es col·locarà a la Meridiana determinarà la contaminació de la zona on està situada físicament, però també afegirà valors nous a la mostra representativa que aporten el conjunt d’estacions. Les diferències entre les diferents instal·lacions permeten detectar determinades condicions d’emissió i dispersió de contaminants a cada zona, tot i que la selecció del lloc on se situen no està exempta de debat.

Amb l’estació nova de la Meridiana, ja en seran 12 a tot Barcelona. Tres d’aquests punts registren la contaminació del trànsit i vuit més mesuren la pol·lució del fons urbà. La xarxa de mesura de la qualitat de l’aire es complementa amb una unitat mòbil equipada amb analitzadors automàtics, captadors manuals i una estació meteorològica.

Recuperació dels nivells previs al confinament

Precisament, fa una mica més d’un mes que es va viure a Barcelona el dia amb menys contaminació des que se’n tenen dades de mesura. El descens destacat va coincidir amb el confinament pel coronavirus i amb unes condicions meteorològiques molt favorables. Amb el pas per les diferents fases del confinament, la ciutat ha recuperat progressivament uns nivells de contaminació propers als d’abans de la pandèmia.