Com ja apuntàvem ahir, la nit passada ha estat la millor per veure les llàgrimes de Sant Llorenç. Es tracta d’una pluja d’estels que, si bé poden aparèixer en qualsevol punt del cel, en la majoria dels casos semblen provenir de la constel·lació de Perseu, és a dir, que el seu punt radiant és aquesta constel·lació, d’aquí que també se’ls conegui com a Perseides. Sens dubte, un dels fenomens astronòmics més esperats de l’estiu.

Què són les llàgrimes de Sant Llorenç?

La seva aparició es deu a les restes que queden a l’espai del cometa Swift -Tuttle i que són de la mida d’un gra de sorra. Quan la terra hi passa, aquestes entren en contacte amb l’atmosfera a una velocitat aproximada de 212.000 quilòmetres per hora produint un traç de llum.

Quin serà el millor moment per observar-les?

La nit en què s’espera una major freqüència de Perseides serà la del 12 al 13 d’agost, ja que, entre les 4 i les 17 h del dia 13, s’esperen uns 200 estels. Ara bé, aquella nit, la lluna, que estarà gairebé plena i que no es pondrà fins les 04.44 h , és a dir, poc abans que comenci a clarejar el nou dia, pot dificultar la seva visió a causa de la quantitat de llum.

Per tot plegat, la nit de dissabte a diumenge ha estat la millor per visualitzar el fenomen, ja que la lluna s’ha post cap a les tres, a les 03.03 h exactament i, per tant, malgrat que la freqüència de les perseides ha estat menor, les condicions de visibilitat han estat més bones perquè hem tingut més temps fins a l’arribada de la llum del nou dia.

Aquesta nit de diumenge a dilluns, teniu una nova oportunitat per observar la pluja d’estels, ja que la lluna es podrà a les 03.51 hores, tindrem menys temps, però encara ens quedaran un parell d’hores fins l’albada, això sí, tingueu en compte que hi haurà més núvols.

Des d’on es poden veure millor prop de Barcelona?

Per poder observar les llàgrimes de Sant Llorenç s’aconsella anar a un indret tan fosc com sigui possible, és a dir, sense contaminació lumínica. En el cas de Barcelona i la rodalia, les zones que solen ser més fosques són les situades en punts elevats de la serralada litoral i prelitoral. Per exemple, ben a prop de la ciutat hi ha Collserola i un dels indrets més adients és el Puig Madrona, al Papiol, o a Santa Creu d’Olorda, entre Molins de Rei i Sant Feliu de Llobregat, tot i que, com més ens acostem cap a la ciutat, hi haurà més llum.

Altres opcions són el Santuari del Corredor, a Dosrius, on a més hi ha una gran esplanada per poder visualitzar perfectament el cel. També ens podem desplaçar una mica més, fins a Sant Llorenç del Munt, a la serralada prelitoral, des d’on tenim també molts indrets, per exemple, al Coll d’Estenalles. I els que vulgueu caminar una mica podeu anar fins la Mola (1.101 metres) on les vistes són encara més espectaculars.