Imatge: Joan Anton Català

La visió del cel sempre té un gran atractiu, especialment durant les nits d’estiu en què la temperatura, més agradable que a l’hivern, ho propicia. L’estiu del 2018 es van poder veure gairebé tots els planetes a ull nu. L’estiu 2019 comença amb una posició excel·lent de Júpiter, però hi haurà menys planetes visibles que l’any passat. Una proposta interessant per gaudir d’aquests espectacles són els Sopars amb Estrelles que es fan a l’Observatori Fabra des de fa ja 16 estius.

Quins planetes seran visibles aquest estiu?

Com més ens allunyem de la contaminació lumínica, més coses podrem veure al cel, malgrat que Júpiter i Saturn brillaran força durant els mesos vinents i es podran apreciar a ull nu també des de Collserola. Joan Anton Català, químic quàntic i astrofísic, ens explica que Júpiter es troba “excel·lentment posicionat” des del 10 de juny i continuarà brillant moltíssim tot l’estiu. Després de la Lluna, serà l’objecte més brillant, i el podrem localitzar si mirem en direcció sud-est. Quan es fa fosc, a quarts de deu, ja brilla al cel i es pon poc abans de l’alba; per tant, és visible durant gran part de la nit. Amb el pas de les setmanes, aquest planeta s’anirà desplaçant més cap a l’oest, i a finals d’agost passarà a ser un objecte de vespre i primera part de la nit, i s’amagarà per l’horitzó oest just a mitjanit.

Saturn també es veurà especialment bé durant els propers dies. El dia que es trobarà en una posició més favorable serà el 9 de juliol. Brilla menys que Júpiter, però tot i així serà visible des de molts llocs, també zones properes a la ciutat, com el Tibidabo. Saturn està ubicat més a l’est que Júpiter i a l’agost s’haurà desplaçat cap al sud a mitjanit.

La resta dels planetes no es podran veure, aquest estiu. Català admet que Mart es troba massa a l’oest quan es pon el Sol. Venus no farà una aparició interessant fins a l’octubre, al vespre, i Mercuri també es troba massa baix sobre l’horitzó oest, molt difícil de veure just després que el sol s’amagui. A començaments d’agost se situarà com a objecte de l’alba, brillant sobre l’horitzó est just abans que surti el sol.

Imatge: Joan Anton Català

Constel·lacions visibles aquest estiu

Les principals constel·lacions i estrelles de l’estiu no canvien respecte a l’any passat. Destaca, per exemple, Vega (Lira), Altair (Àguila) i Deneb (Cigne), que formen el gran triangle de l’estiu. Evidentment, també serà protagonista la Via Làctia, que es veurà especialment bé fins al setembre, però només des de llocs gens il·luminats i les nits sense lluna. A prop de Júpiter hi trobarem Antares (Escorpí), que destaca per la seva llum ataronjada. Brilla força, però no es pot confondre amb cap planeta perquè fa pampallugues, una característica diferencial respecte dels planetes. Cap al sud-oest destacarà la presència de l’estel Spica. 

Eclipsi parcial de lluna

Els amants de l’astronomia també podran gaudir la nit del 16 al 17 de juliol d’un eclipsi parcial de lluna visible des de Barcelona i bona part de la Península. Es preveu que aquella jornada la lluna surti a les 21.39 h i es pongui a les 6.23 h.

Pluja d’estels dels Perseids

El 12 d’agost arribarà el màxim la pluja d’estels coneguda popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç, encara que aquest any coincideix amb una lluna quasi plena (89 %). La màxima freqüència d’estels es preveu per a quarts de tres de la matinada. Uns dies abans d’aquesta data també se’n podran veure. Els dies posteriors serà més complicat, perquè el dia 15 ja hi haurà lluna plena.