La Generalitat ha determinat, aquest dimarts, que els municipis que s’abasteixen de la conca Ter-Llobregat tornin a la fase d’excepcionalitat, gràcies a les pluges de les darreres setmanes. La declaració d’aquest estadi relaxa algunes restriccions a 202 municipis, sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona. El canvi ha estat rebut amb satisfacció per sectors com els dels jardiners i els gimnasos, mentre que les entitats ecologistes el qualifiquen com “un greu error”, donat que estem a les portes de l’estiu.

El Gremi de Jardineria, content amb la rebaixa de les restriccions

Els jardiners consideren una bona notícia la tornada a la fase d’excepcionalitat ja que els dona “una mica de flexibilitat i d’opcions de poder treballar, tot i que l’època de plantacions ja ha passat”, lamenta Miquel Marín, president del Gremi de Jardineria de Catalunya. Marín denuncia que durant aquests mesos han estat un sector molt castigat, “l’únic al qual s’ha prohibit utilitzar l’aigua cent per cent”.

Expliquen que les restriccions han fet entrar en crisi el sector. Algunes empreses, diuen, han hagut d’acomiadar treballadors, ja que estaven sense feina i temien veure’s abocades a tancar. Ara, la flexibilització de les mesures ha estat un baló d’oxigen per als jardiners.

Els centres esportius es plantegen mantenir les mesures

Els centres esportius també han rebut de bon grat la flexibilització de les restriccions. Tot i això alguns centres, com el CEM Eurofitness Perill, del barri de la Vila de Gràcia, es plantegen “mantenir les mesures que no afecten els usuaris i que ens han permès estalviar un 25 % d’aigua“, explica el seu director, Feliu Riu. També considera que s’ha de mantenir el pla d’ajudes “per fer tot un seguit de millores en la xarxa hídrica de les instal·lacions”.

“Greu error, sobretot a les portes de l’estiu”, per als ecologistes

Per la seva banda, entitats ecologistes com Aigua És Vida s’han mostrat contràries al canvi. Dante Maschio, portaveu de l’entitat, ha qualificat la mesura de “greu error, sobretot a les portes de l’estiu”. Expliquen que les previsions de pluja per als propers mesos no donen grans quantitats d’aigua i que això “pot fer perillar la disponibilitat d’aigua dels propers mesos”.

Demanen al govern que centri els esforços a “gestionar la demanda d’aigua i aplicar restriccions per fer-ne baixar el consum” i l’única manera que tenen de fer-ho, segons l’entitat ecologista, són les restriccions del pla especial per sequera.

Tanmateix, Aigua És Vida explica que aquest dimarts a la tarda s’han reunit amb la conselleria d’Acció Climàtica i la gerència de l’ACA per segon cop després d’establir que compartirien les dades dels grans consumidors per “saber si el pla que fa tres anys que està activat és suficient o no”. La resposta, però, no ha estat positiva i l’entitat ecologista resta en espera de rebre aquestes dades.