Els colors ataronjats de la posta de sol de divendres 11 de setembre evidenciaven la presència de fum en altura a Barcelona. Foto: Mireia Udina (Gràcia)

El titular pot semblar inversemblant, o exagerat, però res més lluny de la realitat. Els greus incendis forestals que afecten la costa oest dels Estats Units, sobretot l’estat de Califòrnia, estan alliberant a l’atmosfera enormes quantitats d’aerosols els quals, empesos per la circulació general atmosfèrica de l’hemisferi nord (d’oest a est), han acabat arribant fins al continent europeu.

Posta de sol de l’Onze de Setembre des de la Conreria. Cel ataronjat a causa de la presència de fum a l’oest de Catalunya.

El fum s’estén a moltes regions del planeta

Els models de previsió de dispersió de partícules ja havien pronosticat que el fum podria arribar a Europa. Dit i fet: divendres, 11 de setembre, les imatges del Meteosat, i les fotografies fetes per molts observadors, així ho varen corroborar.

Una llengua de fum que s’escolava per la Vall de l’Ebre va arribar a veure’s fins i tot des de les Balears. Les xarxes socials també es van fer ressò de la seva presència des de l’oest de França. El fum es va fer especialment visible al capvespre, a la posta de sol. Els colors rogencs n’evidenciaven la seva presència sobretot a l’oest de Catalunya, tot i que també es va poder entreveure des de Barcelona.

Dissabte s’ha tornat a fer visible el fum des de Catalunya

De bon matí, amb les primeres llums del dia, s’ha tornat a intuir la presència de fum a les capes altes des de Catalunya i molts sectors de l’oest d’Europa. La imatge del satèl·lit Meteosat feia més que evident la presència d’una capa tènue de fum al cel poc després de la sortida de sol.

El fum es podria tornar a visualitzar des de Catalunya al llarg de les pròximes jornades ja que, malauradament, la situació dels incendis dels Estats Units és lluny del control.

meteosat
Imatge del Meteosat de les 8.15 h del 12 de setembre. Font: Eumetsat/Sat24.com

Situació catastròfica a Califòrnia

Actualment es registren més de 100 incendis forestals en almenys 12 estats dels Estats Units. Califòrnia, l’estat de Washington i Oregon, a la costa oest, n’han estat els més afectats. Califòrnia és l’estat que pateix un nombre més elevat d’incendis forestals: més de 25, entre els quals tres dels cinc majors de la seva història.

Des de principis d’any els incendis forestals han cremat més de 1,2 milions d’hectàrees a Califòrnia, més, 26 vegades més que la superfície cremada l’any 2019 durant el mateix període de temps. I tot això abans que arribi l’època en la qual es produeixen, estadísticament, els incendis més devastadors a Califòrnia: els mesos de setembre i octubre.

Les causes dels incendis són molt diverses, en molts casos es van iniciar per imprudències o per cables elèctrics. La sequera acumulada, el vent fort o grans onades de calor recents com la que va viure l’oest dels Estats Units durant el mes d’agost, han fet que aquesta zona sigui altament vulnerable i sensible a l’extensió del foc.

El canvi climàtic està afavorint l’establiment de condicions idònies per a grans focs des de fa anys en aquesta zona, però no n’és l’única causa. L’excés de sotabosc, o la urbanització dins de zones forestals, també hi han contribuït, segons apunten els experts.