Des de l’inici del 2018 s’acumulen 952 l/m2 segons les dades de l’Observatori Fabra de Barcelona. Això significa una quantitat molt més elevada de la mitjana pluviomètrica prevista a la ciutat, que és de 600 l/m2. A més, cal tenir present que l’any no s’ha acabat i que aquest mateix cap de setmana es preveuen més ruixats, que encara podran sumar-se als valors anuals d’aquest 2018.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”74 llamps a Barcelona en la tempesta d’aquest dijous” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/medi-ambient/llamps-barcelona-tempesta-novembre/|||” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Feia 16 anys que no plovia tant a Barcelona

L’Observatori Fabra registra dades des del 1914 i des de llavors el 2018 es troba en setena posició dels més plujosos. El 2002 es troba en sisena posició i no es descarta que el puguem superar en el mes i mig que encara queda per acabar l’any.

Registres anuals més destacables de l’Observatori Fabra

A més, altres estacions meteorològiques de la ciutat ja han arribat als 1.000 l/m2 anuals, com la de les Corts. D’altres que estan a punt d’arribar-hi són les de Gràcia, Sants i el Raval.

Ha plogut el doble a Barcelona que a Londres, Lisboa o Madrid, entre d’altres

Els registres anuals de la ciutat britànica de Londres acumulen, de moment, poc més de 500 l/m2 anuals. Segons això, podem dir que aquest any ha plogut gairebé el doble a Barcelona que a Londres.

La pluja anual que acostuma a caure entre les dues ciutats és la mateixa, d’uns 600 l/m2, malgrat que la sensació majoritària és que plou més al Regne Unit que al Mediterrani. Aquesta percepció es deu al fet que a la capital britànica hi ha més dies de pluja que aquí, però a Barcelona els dies que plou ho fa amb més intensitat.

Els més de  1.000 litres caiguts enguany a Barcelona contrasten amb els d’altres grans capitals europees.

A París, aquest 2018, ja tenen acumulats uns 500/550 litres, una quantitat similar que a Lisboa (543), Madrid (500) i Dublín (550), segons la xarxa de dades wunderground. Totes aquestes ciutats queden àmpliament superades per Barcelona aquest 2018, que multiplica per dos la pluja caiguda a les ciutats abans esmentades.

És un any en què les situacions mediterrànies han guanyat clarament a les atlàntiques. D’aquesta manera s’explica que a Barcelona només li facin ombra ciutats com Gènova (més de 1.000 litres enguany), Roma (que supera els 800) o el nord de Mallorca (que també supera els 1.000 litres), amb dades de meteoclimatic.