Aquesta tardor ja hem viscut un primer episodi de fred hivernal, va ser entre el 27 i el 31 d’octubre. Per contra, l’estiuet de Sant Martí i els dies posteriors estan sent molt suaus tèrmicament. Els mapes del temps anuncien, però, una segona entrada d’aire fred un mes més tard de la primera.

Quan tornarà el fred d’hivern a Barcelona?

A final del mes d’octubre la temperatura mínima va arribar a baixar fins als 3 ºC a l’Observatori Fabra i fins als 7 i 8 ºC al centre de la ciutat. A meitat de novembre, en canvi, la temperatura més baixa a la part alta de la ciutat va ser de 14 ºC i al centre, de 17 ºC. Si ens fixem en els valors màxims de les primeres setmanes de novembre trobem alguns dies amb més de 20 ºC. El contrast doncs és important i, malgrat l’ambient agradable que fa uns dies ens acompanya també cal recordar algunes pluges que ens han afectat aquests darrers dies, fruit de l’entrada de vents marítims i que han facilitat arribar als 1000 l/m2 anuals en alguns barris. 

El canvi de tendència meteorològica podria arribar a partir del 24 de novembre, quan es preveu un descens progressiu dels termòmetres. El fred més intens es preveu per dilluns 27 novembre i es mantindria només fins dimarts. Aquesta entrada de fred provinent del nord d’Europa serà empesa per una massa d’aire més càlida provinent del sud peninsular i, per tant, el fred només arribarà en forma de “tastet”, no pas per quedar-se.

Temperatura prevista per dilluns 26 de nov a 1500 m d’alçada

 

Temperatura prevista per dimecres 28 de nov a 1500 m d’alçada

Pluges i algunes nevades

Segons els mapes que tenim avui sobre la taula aquest divendres, 23 de novembre, hi haurà una situació de pluges generals, amb neu a partir dels 1500 m. Diumenge, 25 de novembre, ens creuarà un altre front que precedirà l’aire fred abans esmentat i facilitarà la formació d’alguns ruixats dispersos diumenge a la tarda. La setmana que ve es preveu majoritàriament serena. btv el temps ho seguirem atentament.