Els efectes de la contaminació sobre la salut són normalment a llarg termini. Però els malalts crònics amb patologies com les síndromes de sensibilització central, que inclouen la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple, són molt més vulnerables a la mala qualitat de l’aire. Un augment dels compostos tòxics de l’aire activen mecanismes en què el sistema immunològic s’altera i provoca dolor i problemes de salut.

Les persones amb síndromes de sensibilització central, i en particular els afectats de sensibilitat química múltiple, reaccionen més fàcilment als agents tòxics i als components químics. Respirar els tractaments fitosanitaris que s’apliquen a les plantes o els desinfectants dels hospitals els pot provocar ofec i irritació de les vies respiratòries, entre molts altres símptomes que alteren la vida de la persona, provoquen aïllament i, en casos extrems, poden causar la mort.

Sara Ojeda està diagnosticada de les tres síndromes: fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, i arran d’aquestes malalties ha desenvolupat una asma greu que encara no està controlada. Afirma que aquestes patologies li han canviat la vida, que pateix dolor crònic i que no pot seguir una rutina normal.

“He passat de ser una persona activa laboralment, amb molta energia i amb ganes de viure, a ser una persona incapacitada laboralment i amb la vida paralitzada”

Sortir al carrer amb mascareta

A Catalunya Apquira, l’Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals, vetlla pels drets i la salut d’aquestes persones i treballa per sensibilitzar la ciutadania i aconseguir un canvi de model energètic.

Quan hi ha un episodi d’alta pol·lució reben un avís de l’Administració i el fan arribar als seus associats perquè puguin prendre mesures de precaució, com l’ús de mascaretes o no sortir al carrer. La prescripció dels metges és evitar l’exposició als productes als quals s’ha perdut la tolerància. Santi Cutura és el president de l’entitat i també té hipersensibilitat química múltiple. Va contraure la malaltia després d’anys d’exposició a tòxics exercint la seva professió com a mecànic de cotxes.

“A Barcelona ciutat ens preocupa molt la contaminació, que supera els nivells no permesos de la Unió Europea. Això implica unes 400 o 500 entrades a l’hospital per intoxicació ambiental tòxica dels automòbils, sobretot els dièsel”

El Departament de Salut estima que a Catalunya hi podria haver 200.000 persones afectades per fibromiàlgia, 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 10.000 amb sensibilitat química múltiple.