Els efectes de la contaminació sobre la salut són normalment a llarg termini. Però els malalts crònics amb patologies com les síndromes de sensibilització central, que inclouen la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple, són molt més vulnerables a la mala qualitat de l’aire. Un augment dels compostos tòxics de l’aire activen mecanismes en què el sistema immunològic s’altera i provoca dolor i problemes de salut.

Les persones amb síndromes de sensibilització central, i en particular els afectats de sensibilitat química múltiple, reaccionen més fàcilment als agents tòxics i als components químics. Respirar els tractaments fitosanitaris que s’apliquen a les plantes o els desinfectants dels hospitals els pot provocar ofec i irritació de les vies respiratòries, entre molts altres símptomes que alteren la vida de la persona, provoquen aïllament i, en casos extrems, poden causar la mort.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Xoc climàtic: Una mirada de betevé sobre el futur de Barcelona” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2beteve.cat/contaminacio-barcelona-canvi-climatic/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column][/vc_row]

Sara Ojeda està diagnosticada de les tres síndromes: fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple, i arran d’aquestes malalties ha desenvolupat una asma greu que encara no està controlada. Afirma que aquestes patologies li han canviat la vida, que pateix dolor crònic i que no pot seguir una rutina normal.

“He passat de ser una persona activa laboralment, amb molta energia i amb ganes de viure, a ser una persona incapacitada laboralment i amb la vida paralitzada”

Sortir al carrer amb mascareta

A Catalunya Apquira, l’Associació de Persones Afectades per Productes Químics i Radiacions Ambientals, vetlla pels drets i la salut d’aquestes persones i treballa per sensibilitzar la ciutadania i aconseguir un canvi de model energètic.

Quan hi ha un episodi d’alta pol·lució reben un avís de l’Administració i el fan arribar als seus associats perquè puguin prendre mesures de precaució, com l’ús de mascaretes o no sortir al carrer. La prescripció dels metges és evitar l’exposició als productes als quals s’ha perdut la tolerància. Santi Cutura és el president de l’entitat i també té hipersensibilitat química múltiple. Va contraure la malaltia després d’anys d’exposició a tòxics exercint la seva professió com a mecànic de cotxes.

“A Barcelona ciutat ens preocupa molt la contaminació, que supera els nivells no permesos de la Unió Europea. Això implica unes 400 o 500 entrades a l’hospital per intoxicació ambiental tòxica dels automòbils, sobretot els dièsel”

El Departament de Salut estima que a Catalunya hi podria haver 200.000 persones afectades per fibromiàlgia, 45.000 amb la síndrome de fatiga crònica i unes 10.000 amb sensibilitat química múltiple.