El 24 de maig és el Dia Europeu dels Parcs. Tot i que de moment només podem gaudir dels que queden dins la nostra regió sanitària, alguns, com el Parc Natural de l’Alt Pirineu, ens proposen viatjar-hi de manera virtual.
Probablement aquest estiu caldrà valorar més que mai allò que tenim més a prop de casa. Visitar els espais naturals, fer turisme sostenible, saludable i de proximitat seran coses a tenir presents.
Entre aquestes opcions, el Geoparc Orígens ha iniciat aquesta setmana una campanya per donar a conèixer aquest gran espai a l’aire lliure situat als Pirineus. També, coincidint amb la Setmana dels Geoparcs Europeus, ha preparat un conjunt de propostes virtuals.
📽️Mostrem al món, gaudim i compartim el nostre territori i el nostre patrimoni. 🌎@GeoparcOrigens un viatge en el temps!.🦕#Laforçadelsmunicipis
👇👇👇https://t.co/AkBa6yMCpl— Diputació de Lleida (@DiputacioLleida) May 24, 2020
Què és un geoparc?
Un geoparc és un territori reconegut per la Unesco que té un patrimoni geològic, paleontològic i miner d’importància internacional que serveix com a eina de desenvolupament del territori.
Aquest patrimoni s’utilitza per crear consciència i divulgar els factors clau relacionats amb els reptes principals als quals s’enfronta la societat, com l’ús sostenible dels recursos naturals, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la reducció dels riscos relacionats amb desastres naturals.
El Geoparc Orígens
El Geoparc Orígens va ser reconegut l’any 2018 per la Unesco i està format per 19 municipis dels Pirineus i Prepirineu Occidental que pertanyen a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, la Noguera i l’Alt Urgell. Engloba una superfície de 2.040 quilòmetres quadrats.
Consta de tres seus emplaçades a Tremp: el Centre de Visitants del Geoparc i la seu administrativa, i el Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
Al Geoparc Orígens s’hi poden realitzar diverses activitats per descobrir els orígens de l’evolució de la Terra, des del Big Bang fins a l’actualitat.
Alguns imprescindibles del Geoparc Orígens
Al Geoparc hi podem trobar les restes fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans d’extingir-se. Les restes es poden veure al Museu de la Conca Dellà (Isona) i a Dinosfera (Coll de Nargó). Per aprofundir en l’origen de l’univers, el Geoparc inclou també el Centre d’Observació de l’Univers (Àger) i l’Observatori Astronòmic del Montsec, emplaçats en un dels millors llocs del món per observar estrelles.
Per decobrir la formació dels Pirineus el Geoparc engloba el congost de Mont-rebei i el de Collegats.
Aquest gran museu a l’aire lliure que conforma el Geoparc també inclou la Reserva de Boumort, que alberga la població de cérvol més important de Catalunya, i és l’únic indret d’Europa on es reprodueixen les quatre espècies de voltors del continent.
Aquestes són només algunes de les moltes possibilitats d’aquest enorme museu a l’aire lliure, una altra opció de turisme de proximitat i sostenible d’especial valor en el moment actual, en què cal evitar aglomeracions i espais tancats.