Estany de Sant Maurici
Estany de Sant Maurici

El 24 de maig serà el Dia Europeu dels Parcs. Per tal de poder celebrar-ho, el Parc Natural de l’Alt Pirineu ens proposa viatjar-hi, però sense saltar-nos les fases de la desescalada, és a dir, de manera virtual.

“Parcs sans, gent sana”

El dia 24 de maig se celebra el Dia dels Parcs per commemorar la declaració de les primeres àrees protegides a Europa. Va ser el 1909 a Suècia i se’n van crear nou. El lema que s’ha escollit aquest any per a tal commemoració és “Parcs sans, gent sana”, amb relació a la pandèmia i la necessitat de tenir contacte amb la natural per a una bona salut mental i física.

Aquestes setmanes no és fàcil el contacte directe amb la natura en entorns urbans, com és el cas de la ciutat de Barcelona, però cal tenir present que els parcs continuen generant aire molt net, que també ens arriba, aigua dolça que filtren, carboni que segresten i biodiversitat que refugien i que podrem visitar més endavant.

Itineraris virtuals

Mentrestant, es podran recórrer alguns itineraris del Parc Natural de l’Alt Pirineu des de casa mitjançant deu itineraris virtuals creats a partir d’imatges de 360º x 180º.

Al sector de la vall de Santa Magdalena es pot seguir l’itinerari de Montaner des d’Os de Civís fins al mirador de la Borda Cremada. Si volem visitar la Vall Ferrera, podem triar entre arribar-nos al pla de Boet o endinsar-nos al bosc de Virós tot seguint l’itinerari de la costa dels Meners. Per conèixer una mica més les valls de Cardós podem fer-ho passejant fins a les bordes de Llosau a Ginestarre o fer una excursió fins al pla de Boavi. Per travessar un pont penjant haurem de decantar-nos per l’itinerari del pont d’Arcalís al santuari d’Arboló, i per gaudir d’unes bones vistes sobre la Mollera d’Escalarre, l’itinerari de la Llobatera a la Guingueta d’Àneu és una bona opció.

Les imatges dels itineraris es van enregistrar l’any 2013, gràcies a un ajut del Parc Natural de l’Alt Pirineu a l’entitat Bufalvent. El projecte utilitza la tecnologia de Google Maps / Google Street View i els itineraris es poden visualitzar des de qualsevol dispositiu.

Altres activitats del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

L’actual estat d’emergència no permet visitar el parc, però entre el 18 i el 24 de maig es disposarà als canals de YouTube i Instagram de tres tallers proposats per empreses de l’Associació de Guies Interpretadors del Parc: un de micromamífers, un altre de papiroflèxia de papallones i un darrer per fer un quadern de camp per a l’observació de l’entorn.

Es faran connexions en directe a Instagram Live per entrevistar Ermengol Gassiot, del Grup d’Arqueologia de l’Alta Muntanya, i conèixer les darreres excavacions al parc. També Jordi Serra Cobo, investigador de ratpenats i expert en coronavirus. El mateix dia 24 al vespre, i com a cloenda, Celístia Pirineus farà una sessió d’astronomia per reivindicar la certificació Starlight.