fabra barcelona
Barcelona des de Collserola. Autor: Alfons Puertas

Fa dies que parlem de la primera nit tropical de la temporada, perquè a mitjans d’aquesta setmana ja es van anotar les primeres mínimes iguals o superiors a la marca dels 20 graus als barris alts de Barcelona.

Avui, però, n’ha saltat la primera d’oficial de l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya situada al barri del Raval (Ciutat Vella), amb una marca de 20 graus clavats.

Es tracta de la més primerenca de la història d’aquesta estació relativament recent, ja que té només 13 anys de dades.

Les mínimes de la nit i matinada de dissabte han voltat els 20 graus al centre de Barcelona i també a Collserola. Arran de mar i a la perifèria han baixat lleugerament d’aquesta marca.

tropical
Mínimes de la nit i matinada de dissabte, 23 de maig

Per què aquests dies ha fet més calor de nit a Collserola que al pla de Barcelona?

La mínima nocturna d’aquest dissabte ha estat una mica més suau a cotes mitjanes i altes de Collserola (20-21 ºC) que al centre o a la perifèria de la ciutat. De fet, enguany, i en contra del que sol ser normal, la primera mínima tropical de la temporada ha arribat abans a l’Observatori Fabra que al centre de Barcelona. Dijous, 21 de maig, la minima del Fabra va ser de 20.3 ºC, la cinquena més primerenca d’aquest observatori en 116 anys de dades.

Una possible explicació d’aquesta anomalia rau en la presència d’un matalàs d’aire càlid en altura. La temperatura entre dimecres i dissabte s’ha mogut entre 15 i 17 ºC a la capa de 850 hPa (a uns 1500 metre d’altura). L’aire càlid en altura i el context d’estancament anticiclònic han afavorit la subsidència, és a dir, els moviments descendents d’aire que en hores noctures han afavorit que l’aire fred -més dens i pesat- es diposités al fons de les valls i en zones més baixes.

Justament d’aquest dissabte a la matinada cal destacar mínimes molt elevades a les muntanyes del prelitoral i el Prepirineu, de fins a 19 ºC a Montserrat (cota 900 m) o de 15 ºC al Santuari de Queralt (cota 1200 m).

A banda, l’aigua del mar, que encara es troba per sota la marca dels 20 ºC a Barcelona, també ajuda a modular, en certa mesura, la temperatura als barris de la part baixa o del centre de Barcelona com és el cas del Raval.

Temperatura mínima nocturna o mínima de tot el dia?

No hi ha un criteri uniforme en aquest sentit encara. Habitualment als registres meteorològics de les estacions meteorològiques s’hi anota com a temperatura mínima, la més baixa i alta enregistrada al llarg de tota la jornada, entre les 0 i les 24 h, independentment de l’hora en la qual es produeixi.

termòmetre màxima i mínima
Termòmetre de màxima i mínima.

Sovint passa que, de nit i matinada s’anoten mínimes molt altes a causa de les condicions meteorològiques concretes d’aquella nit (vent reescalfat, cel tapat, etc.) però que, abans de la mitjanit varien les condicions i la temperatura baixi per sota la marca de la matinada. És a dir, la temperatura baixa que es registra entre el vespre i les 24 h i emmascara, d’aquesta manera, la mínima de la nit i la matinada anterior.

Quan sol arribar la primera nit tropical a Barcelona?

Amb les dades de l’Observatori Fabra, aquestes primeres mínimes tropicals arriben de mitjana a mitjans del mes de juny, tot i que se’n poden veure ja des del mes de maig. N’hi ha hagut durant els 106 anys de dades des del 15 de maig, la més primerenca l’any 1945, fins a un any en què no n’hi va haver cap, el 1977.

Al centre de la ciutat les primeres mínimes tropicals acostumen a arribar a finals de maig o principis de juny, tot i que se n’han vist a mitjans de maig a indrets de la part alta de Barcelona en situacions d’inversió tèrmica.

Uns dies de treva en perspectiva

La temperatura superficial de l’aigua del mar a Barcelona es mou entre els 18 i 19 graus. Això, lligat al fet que a partir de diumenge es preveu que es retiri la massa d’aire càlid en altura, afavorirà que gaudim encara d’unes nits de més bon dormir a Barcelona.

Tan bon punt l’aigua del mar assoleixi la marca dels 20 graus, a principis de juny, ja no hi haurà marxa enrere i trobar mínimes de menys de 20 graus  entre mitjans de juny i principis de setembre, tot i no ser impossible, sí que serà força més difícil.