platja desconfinament
Foto: Xavi Calvo

Un dia de ple estiu com el que vam tenir aquest dijous pot canviar radicalment en pocs minuts. La calor intensa de bona part del dia pot quedar en no res gràcies a la marinada, que en pocs minuts pot comportar descensos de temperatura superiors als 5 ºC.

La marinada és un vent que s’origina per comportament tèrmic. La temperatura en superfície és més alta que a mar i la làmina d’aire de terra, amb l’escalfament, s’eleva i deixa una mena de buit que és omplert per la brisa marina

Abans a mar que a muntanya i al Maresme que a Barcelona

Aquesta marinada, al ser d’origen marítim, afecta abans les zones més properes a la línia litoral que les de muntanya, però també avança normalment de nord a sud, sent la comarca veïna del Maresme el lloc per on entra normalment abans d’arribar-nos a Barcelona.

Es tracta d’un vent molt més fresc i també més humit, que pot comportar grans descensos de la temperatura, per bé que també compensat per ascensos notables d’humitat. Tot i això, és fàcil notar el moment en què ha entrat. De fet, pot passar que un dia de ple estiu acabi sense ser-ho en qüestió de minuts.

L’hora en què entra, vital per “respirar” millor

L’entrada de la marinada oscil·la molt d’un dia a un altre. Per norma general, és al voltant del migdia que els vents terrers càlids i més eixuts i que disparen les temperatures donen pas a la marinada fresca i humida.

Però això no sempre és així. Hi ha dies que entra més d’hora, dies que entra més tard, dies que no entra i dies que no tenim vents eixuts. Ara bé, el moment en què entra o no és determinant per canviar el decurs tèrmic del dia.

Dijous, 21, va entrar gairebé a les 20 h

El cas d’aquest dijous és un exemple claríssim del que passa quan la marinada arriba més tard del normal. Després d’una jornada tòrrida, amb vents càlids i ressecs de garbí que disparaven per primer cop aquest 2020 les màximes fins als 30 ºC, la marinada va decidir treure el nas ja molt al vespre, amb la caiguda del sol.

Això sí, va fer el trànsit clàssic.

Dades de temperatura i humitat de Badalona dijous 21 de maig del 2020. Font: weathercloud

Són poc més de les sis de la tarda, Badalona.

A la gràfica superior podeu veure com poc passades les 18 h (eix horitzontal) hi ha un descens notable de la temperatura amb l’entrada de la marinada a la ciutat veïna de Badalona. Aquest descens de gairebé 7 ºC es produeix en poc menys de mitja hora. El vent reescalfat ha marxat i acaba d’entrar la massa d’aire fresca i humida de mar. I coincideix també amb una pujada sobtada de la humitat que passa de prop del 30 % al 70 % també en qüestió de mitja hora.

Dades de temperatura i humitat al Poblenou dijous 21 de maig del 2020. Font: weathercloud

 

En el seu trànsit usual, la marinada entra a Barcelona pel costat marítim més proper al riu Besòs.

Una mitja hora després que a Badalona, cap a les 19 h, entra la marinada al Poblenou. En cosa de mitja hora, 6 ºC de descens tèrmic i un augment de 30 punts percentuals de la humitat. D’un dia d’estiu a un de primavera en només mitja hora. Dels 29 ºC de les 19 h als 23 ºC de les 20 h, això sí, amb més humitat.

Collserola i part alta de la Diagonal, els últims

Dades de temperatura i humitat a l’Observatori Fabra dijous 21 de maig del 2020. Font: weathercloud

No va ser fins ben passades les 19 h (les 17 h a la gràfica, atès que funciona amb horari solar) que la marinada arriba a Collserola. A L’Observatori Fabra, sense un retrocés tan ràpid, el descens associat al canvi de direcció del vent es va allargar ben bé fins a les 21 h (19 h solars), gairebé una hora més tard que al Poblenou i Badalona.

Dades de temperatura i humitat a Sants dijous 21 de maig del 2020. Font: weathercloud

El mateix passa a Sants, també amb una entrada menys sobtada que al Poblenou i Badalona i ben bé una hora més tard que aquests dos punts. La marinada acaba arribant, però no a tot arreu alhora ni de la mateixa manera.

I aquest divendres i dissabte?

Els models de vent tornen a apuntar un divendres extraordinàriament càlid per ser maig. Vents secs i càlids durant bona part del dia fins que entri la marinada. Quan?

Model de vent AROME previst per divendres 22 de maig a les 16 h. Font: meteociel

Alguns models donen el canvi de vents de mar a terra al costat Besòs ja cap a les 16 h. Un canvi que podria no arribar al costat Llobregat fins a les 18 h, on les temperatures de ple estiu es podrien mantenir durant més hores.

Per dissabte es preveu un gir de vent molt més sobtat i ràpid.

Model de vent AROME previst per dissabte 23 de maig a les 18h. font: meteociel

En només una hora, la massa d’aire fresca i humida haurà creuat tota la ciutat. L’inici, però, s’espera més tard que no pas aquest divendres, cap allà les 18 h al costat Besòs.

L’estiu és calor i xafogor. Però a Barcelona el vent i el règim de marinades juga un paper importantíssim. En un dia plenament canicular canviaríem calor seca per xafogor intensa. A finals de maig, el canvi és passar d’un dia d’estiu a un dia de primavera.