Les estacions meteorològiques de la ciutat han anotat un brusc descens de la temperatura entre les 16 i les 19 h.

Dissabte ha tornat a ser un dia pràcticament d’estiu a Barcelona, amb màximes que s’han mogut de mitjana entre els 27 i els 30 graus. La temperatura més alta de la jornada s’ha assolit, curiosament, havent dinat, a primera hora de la tarda.

De forma sobtada, però, tal com anunciaven alguns models meteorològics d’escala reduïda, entre les 16 i les 17 h el vent ha girat a llevant i gregal, més fresc i humit. La temperatura ha baixat sobtadament a partir d’aleshores, entre 6 i 7 graus en alguns sectors de Barcelona.

temperatura beteve
Evolució de la temperatura a betevé

Aquest ha estat el cas de l’estació meteorològica de betevé, al Poblenou, on s’ha assolit una màxima de 29.1 ºC a les 15.51 h. A les 18 h, en canvi, el termòmetre ja assenyalava 24 ºC i a les 19 h poc més de 22 ºC.  El descens de la temperatura ha anat acompanyat també d’un increment sobtat de la humitat atmosfèrica i de la presència de núvols baixos que han arribat a Barcelona tot resseguint el litoral del Maresme.

Un curiós núvol en forma de corró

Alguns observadors han apreciat el pas d’un núvol en forma de corró que baixava resseguint el litoral del Maresme coincidint amb l’aproximació de la massa d’aire més fresca i humida que s’acostava a Barcelona.

Convé recordar que un núvol corró, “roll cloud” o “volutus” en anglès, és un núvol estrany i no gaire freqüent que adopta la curiosa aparença d’un corró o d’un cilindre. Es tracta d’un núvol estret -de poques desenes o centenars de metres d’amplada- però de gran longitud, en alguns casos pot arribar a fer diversos centenars de quilòmetres de llargada.

És un núvol altament indicatiu pel que fa al pronòstic meteorològic pel fet que es forma justament a la línia de separació de dues masses d’aire, de característiques ben diferents.

La seva formació és complexa i s’esdevé a la part més baixa de la troposfera. Es produeix quan l’aire més fred descendent d’una tempesta propera, avança i xoca amb una massa d’aire més càlida. També es pot generar en absència d’una tempesta, quan penetra una massa d’aire més freda i interacciona amb la càlida precedent. El resultat és la gestació d’un núvol que sembla que giri sobre ell mateix, com una rentadora.

Els mapes del temps anunciaven l’arribada de la massa d’aire fresca i humida

Els models meteorològics de mesoescala, és a dir, d’escala més detallada, ja anunciaven l’entrada de vent més humit a mitja tarda. La massa més fresca i humida ha fet baixar la temperatura però, per contra, ha fet incrementar la sensació de xafogor.

model AROME
El model de previsió AROME anunciava el gir sobtat del vent. Imatge prevista per a les 17 h. Font: Meteociel/AROME
El model de previsió AROME anunciava el gir sobtat del vent. Imatge prevista per a les 18 h. Font: Meteociel/AROME

El fenomen, que s’ha produït aquesta tarda a Barcelona, presenta moltes similituds amb els efectes de la marinada, per bé que no és exactament el mateix, ja que es produeix per una entrada sobtada d’aire fresc i humit procedent del mar -de l’est en aquest cas- i a una escala major, tal com evidencien els mapes de vent adjunts en aquesta notícia.

Aquesta nova massa d’aire arriba per quedar-se durant uns quants dies. La temperatura assenyalarà registres més normals per a les dates a partir d’aquest diumenge i al llarg de la setmana vinent.