El govern de la Generalitat ha anunciat aquest dimarts l’entrada en la fase de preemergència per sequera a Catalunya. Això suposarà noves restriccions d’aigua. El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort i Subiranas, i la portaveu del govern, Patrícia Plaja, han comparegut aquest migdia després de la reunió de la Comissió Interdepartamental de la Sequera. Mascort ha alertat que Catalunya es troba en “emergència nacional” i per això ha fet una “crida a tota la ciutadania perquè ens posem tots en mode emergència”.

L’objectiu, assegura és “que l’estadi de preemergència ens permeti allargar al màxim l’entrada en emergència”. “Tot l’estalvi d’aigua que es produeixi a cada casa, servirà”, ha afirmat. L’estadi de preemergència s’aprovarà dijous al consell d’administració de l’ACA i previsiblement es publicarà al DOGC entre dilluns i dimarts de la setmana vinent.

“S’estan estudiant tots els escenaris”

Sobre la possibilitat de dur aigua potable a través de vaixells, tal com ja va passar l’any 2008, el conseller ha afirmat que “s’estan estudiant tots els escenaris, per si arribem al tercer nivell previst en l’emergència i cal abastir la població “. Mascort ha dit que ja s’està treballant amb el Port de Barcelona perquè en cas que s’hi arribés “en el moment necessari arribaran els vaixells”.

Fase prèvia a l’emergència

Fa només una setmana, l’Agència Catalana de l’Aigua ja va anunciar que es decretaria aviat la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona, al sistema Ter-Llobregat. Tot plegat després de la situació crítica dels embassaments dels darrers mesos. Es tracta d’un estadi intermedi abans de l’emergència, que s’activa quan els embassaments arriben al 16 % de la capacitat.

Hores d’ara encara no s’ha arribat a aquest llindar —estan al 18 %—, però la intenció és avançar les restriccions per combatre la falta d’aigua.

Quines restriccions d’aigua d’aixeta s’aplicaran?

Pel que fa a les restriccions, el conseller ha detallat que es reduirà la dotació als municipis, amb un topall màxim de 210 litres per habitant i dia. A banda, hi ha altres restriccions previstes:

  • Prohibit regar zones verdes, jardins públics i privats. Només amb una excepció: els camps d’esport on es practiquin activitats federades.
  • Es permet el reg per a la supervivència dels arbres, entre les 20 h i les 8 h i amb mesures de reg gota a gota
  • Prohibit omplir piscines privades
  • Prohibit netejar amb aigua potable paviments, façanes i similars
  • Només es permet la neteja vehicles als establiments comercials específics
  • Prohibit omplir fonts ornamentals o llacs